kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Restoran dükkân doğurdu

20.02.2009
Nişantaşı'nda 10 yıldır, ev yemeği arayanların adresi olan Kantin, şimdi de alt katında çeşitli yemeklerin paketle satıldığı bir dükkân açtı..
Sağlıklı yaşam trendiyle birlikte dünyada sağlıklı beslenmeye olan merak her geçen gün artıyor. Mesela ünlü aşçı Jamie Oliver, İngiltere'de okul çağındaki çocukların beslenme düzenine el atıyor, çocukların başarı oranında artış tespit ediliyor. Türkiye'de de durum farklı değil. Fast food'un popüler olduğu zamanlarda burun kıvırdığımız ev yemekleri, şimdi baştacı edilmeye başlandı. Burada da, ev yemeklerinin baştacı edildiği bir mekândan söz edeceğiz. 10 yıllık mazisiyle Nişantaşı'nın en eski restoranlarından olan ve Nişantaşılıların 'sulu yemek' dendiğinde ilk aklına gelen yerlerden Kantin, alt katında hem orijinal hem de sağlıklı yemeklerin satıldığı bir dükkân açtı. 10 yıl önce, doğup büyüdüğü bu semtte sulu yemek yapan yer yokluğundan yola çıkıp Kantin'i açan Şemsa Denizsel, bu dükkân için "Bu, yemek yapmanın ve satmanın başka bir yolu benim için. Daha çok yeni olduğundan müşterilerimizle birlikte biz de öğreniyoruz," diyor. "Peki nereden çıktı bu fikir?" diyoruz, Şemsa Hanım anlatıyor: "Yıllardır üst kata sığamama durumumuz vardı. Derken alt kattaki oyuncakçının çıkacağını öğrendim. Ben de mutfağı aşağıya indirdim. Alt kattaki boş alanı da bir dükkân yapmak istedim. Bir anlamda lokantanın paket servisi gibi çalışsın ama biraz bağımsız da olsun istedim. Yani sadece lokantada olanlar değil, dükkânın kendine ait çeşitleri de var."

SEFERTASI SATMAYA BAŞLAMIŞ
Burası özellikle Nişantaşı'nda oturan ve çalışanlar için bulunmaz nimet. Şemsa Hanım, normalde kendi evinde de pişirdiği tarzda yemekler olduğundan, kendisinin de akşam eve giderken dükkândan yemek götürdüğünü, hatta bunun için sefertası aldığını söylüyor. Ondan sonra dükkânda da sefertası satmaya başlamışlar ve çok ilgi görmüş. O halde gelelim burada neler olduğuna. Her gün restoran için yapılan çorba çeşitlerinin bir bölümünü dükkânda satılmak üzere ayırıyorlar. Ayrıca iki günde bir, restoranda zeytinyağlılar hariç hemen her yemeğe kullandıkları tavuk suyunu çıkarıyorlar. Yoğun kıvamlı bu tavuk suyundan da dükkândan istediğiniz kadar alıp, evde kendi çorbanızı ya da yemeğinizi yapabiliyorsunuz.

HER ŞEY GÜNLÜK YAPILIYOR
Hazır yemekler burada günlük yapılıyor. Daha çok yeni bir yer olmasına rağmen ilgi gören bazı ürünlerden sabitleri oluşmuş. Yani her gün mutlaka olan dört-beş çeşit var. Onun dışında dört-beş çeşit de değişiyor. Kantin'in mutfağı alt kata taşınıp yer genişleyince bir odun fırını almış Şemsa Denizsel. "Bu fırınla hayatımız değişti, artık neredeyse bütün yemeklerimizi odun fırınında pişiriyoruz," diyor. Dükkânın her gün çıkan yemekleri arasında da odun fırınında pişen sebze, kadınbudu köfte gibi çeşitler var. Kadınbudu kızartma olmadığı için çok hafif oluyor. Onun dışında yine her gün çıkan falafel, köz biberli rezene, bir çeşit börek, kuzu kol sarma, rozbif ve hindi tandır var. Zeytinyağlılar her gün değişiyor. Etlerin yanına yakışacak soğan marmelatı, kuru domates gibi soslar ile pesto sosu da kendi mutfaklarında hazırlanıyor. Bunların hepsini porsiyon olarak ya da gramajla alabiliyorsunuz. Ancak evlere servis yapılmıyor. Pişmiş yemeklerin dışında, eve götürüp yapılabilecek, pişmeye hazır kalemler var. Köfte, yulaflı piliç şnitzel, piliç but konfi bazıları. Bir de yumurta, zeytinyağı, ekmek gibi temel gıda maddeleri de satılıyor. Köy yumurtası Şemsa Hanım'ın bir arkadaşının çiftliğinden geliyor. Zeytinyağını, babasının yerleştiği Ayvalık'tan, tanıdık köylülerden alıyor. Eski usul değirmenlerde zıkılan sızma yağ. D ekmeği dedikleri ekmeği de odun fırınında yapıyorlar. Tarifini Defne Koryürek verdiği için adı D ekmeği. Bir de mısır ekmekleri var ki gerçekten çok lezzetli. İçine dereotu, taze soğan gibi malzemeler de koyarak küçük boylarda yapıyorlar. Kantin'in meşhur cheesecake'i burada, kurumayı önlemek için yuvarlak tek porsiyonluk hale gelmiş. Yine yukarıda çok beğenilen vişneli sakız tatlısı da dükkânda yerini almış. Elmalı cevizli kek de çok beğeniliyor ve her gün çıkıyor. Kantin'in internet sitesinde bu ürünlerin fiyatlarını ve minimum sipariş sayısını da görebiliyorsunuz. Kantin'in alt kattaki dükkânı pazar hariç her gün 10.30-20.30 arası açık.
Tel:(0212) 219 31 14 - www.kantin.biz
Haberin fotoğrafları