kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ege, turizm sezonu için kolları sıvadı

AA
Giriş Saati : 20.03.2009 10:49
Güncelleme : 20.03.2009 21:10
Yeni Haber
Ege Bölgesi'nin önemli turistik merkezleri, 2009 turizm sezonunu eksiksiz karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor...
Topkapı ve Ayasofya'dan sonra Efes Antik Kenti ve Meryemana Evi ile en önemli ziyaret merkezi olan İzmir'in Selçuk ilçesinde, küresel krizin hemen her sektörde etkisini gösterdiği bir döneme denk gelen turizm sezonuna ilişkin olumsuz bir beklenti bulunmuyor.

Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, ''Türkiye'de belki krizden en az etkilenecek sektör turizm olacak. Göstergeler, özellikle bölgemizde turist sayısında azalma değil, hatta geçen yıla oranla bir miktar artış olabileceğini gösteriyor'' dedi.

2009 yılı turizm sezonuna büyük yoğunlukla hazırlandıklarını, resmi kurumlar, kaymakamlık, belediye, odalar ve seyahat acentelerinin sezon için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden İnci, Efes Antik Kenti ve Saint Jean'da saha çalışmaları yapıldığını, tanıtım faaliyetlerinin de devam ettiğini bildirdi.

İlçeyi ziyaret edecek turistlerin önemli kısmının gemilerle Aydın'ın Kuşadası Limanı'na geldiğini, şu ana kadar yapılan bağlantıların geçen yıl ve önceki dönemlere göre gemi sayısında artış olacağını gösterdiğini ifade eden İnci, aktif tanıtım faaliyetleri ile döviz fiyatlarındaki artışın olumlu etki sağlayacağını kaydetti.

İnci, Selçuk'un sahip olduğu tarihi, arkeolojik, kültürel değerler ve inanç turizmi potansiyeli ile Türkiye'deki en önemli ziyaret noktalarından biri olduğunu, Efes Antik Kenti'nin, Topkapı ve Ayasofya'dan sonra en çok gezilen 3. ören yerini oluşturduğunu, Meryemana Evi'nin son 50 yılda 3 papa tarafından ziyaretiyle, Hristiyanlar için önemli bir hac merkezi haline geldiğini anlattı.

TURİST PROFİLİ ÇALIŞMASI

Selçuk Turizm Müdürü Mehmet Falakalı ise, ilçe turizminin temelini, kruvaziyer turizminin oluşturduğunu belirterek 2008 yılında Kuşadası ve İzmir limanlarına gelen gemi sayısının 850 civarında bulunduğunu, bu yıl 1200'ün üzerinde gemi seferinin beklendiğini kaydetti. Her iki limana gelen gemilerdeki turistlerin yüzde 70'inin ilçeyi ziyaret ettiğini belirten Falakalı, geçen yıl 2 milyon olarak kaydedilen toplam turist sayısının bu yıl 2,5 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Falakalı, her yıl gerçekleştirdikleri istatistik çalışması kapsamında, turizm danışma bürosunu ziyaret eden turistlerin profilini çıkardıklarını, buna göre, Selçuk'un 49 ülkeden ziyaretçisinin olduğunu belirlediklerini söyledi.

Çalışmaya göre, ziyaretçilerde ilk sırayı Avrupa ülke vatandaşlarının aldığını, bunu Uzak Doğu ülkelerinin izlediğini ifade eden Falakalı, papa ziyaretinin ardından Katoliklerin hakim olduğu Güney Amerika ülkelerinden de Selçuk'a ilginin artmaya başladığını kaydetti. Bu nedenle yerel yönetimlerin katkısıyla bu ülkelere hitap edebilecek İtalyanca ve İspanyolca cep broşürleri hazırlayarak, dağıtımına başladıklarını bildiren Falakalı, ''Turistler ülkelerine döndüklerinde bu broşürleri başkalarına da gösterecekler ve gönüllü turizm elçilerimiz olarak tanıtıma katkı sağlayacaklar'' dedi.

KUŞADASI

Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen de AA muhabirine, turizm anlamında ilçenin Türkiye'nin en eski ve tecrübeli merkezi olmasının yanında en fazla yolcunun geldiği limana sahip bulunduğunu ifade etti.

Geçen yıl ilçede konaklamalı turist sayısında yüzde 15'lik artış kaydedildiğini, günübirlik değerlendirmede limana yanaşan 631 geminin 550 bin turist getirdiğini, 400 yat kapasiteli marinayı 630 yatın ziyaret ettiğini anlatan Esen, bu yıl beklenen gemi sayısının 672'ye çıkacağını, yolcu sayısında ise yüzde 17'lik artış beklendiğini söyledi. Esen, krizin turizm sektörünü etkileyeceğini düşünmediklerini bildirdi.

Başta kamu yönetimi olmak üzere mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileriyle sezona en iyi şekilde hazırlandıklarını vurgulayan Esen, kaymakamlık bünyesinde turistlerin sorunlarının çözümüne yönelik 6 komisyonun oluşturulduğunu belirtti.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kuşadası Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ise Kuşadası'nda turistin olduğunu, ancak yeterli tesisin bulunmadığını, 5 yıldızlı otellerin büyük kısmının da küçük alanlarda kurulu olduğunu belirterek, özellikle kış turizminin canlandırılması gerektiğini bildirdi.

İlbahar, yılda 200 bin konaklamalı turistin ağırlandığı Kuşadası'nda otellerin, sezon için hazırlıklarını 1 Nisan 2009 tarihine kadar tamamlayacaklarını ifade etti.

Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek de Türkiye'nin en huzurlu ve güvenli turizm merkezi olan Kuşadası'nın 49 kamerayla gözetlenmesinin yanında PTS'ye (Plaka Takip Sistemi) sahip olduğunu, ilçeye giriş yapılan 3 noktada bütün araç plakalarının kayda girdiğini kaydetti.