kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
YÜZLERCE MAİL YAĞDI... Irak Devlet Başkanı Talabani, Nur Batur'la 4 gün süren söyleşisi sırasında, yakın geçmişe ve bugüne dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Söyleşiye ilişkin yağan maillerde en çok sorulan soru ise, "Talabani'nin samimiyetine nasıl güveneceğiz" oldu...

Çuval için ABD'yi protesto ettik

NUR BATUR
18.03.2009
Irak Cumhurbaşkanı Talabani'ye, gündemi belirleyen söyleşinin son gününde, Süleymaniye'de Türk askerlerin başına çuval geçirme olayını sorduk: İrademiz dışında oldu. "Türk subaylar kardeşimiz" dedik ve protesto ettik..
Irak'ın Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yle söyleşimizi 4 gün boyunca yayınladık. Talabani, Ortadoğu'nun kaygan zemininde dans eden bir Kürt aşiret liderinden çok Ortadoğu'da yıldızı parlayan bir devlet başkanı gibiydi. Tarihe yön verebilecek önemli açıklamalar yaptı. İnternet siteleri Talabani röportajımızı geniş biçimde kullandı. Yüzlerce mail geldi. Herkesin kafasında aynı sorular vardı Talabani gerçekten samimi mi? PKK gibi kanlı bir terör örgütünü silah bırakmaya zorlayabilecek mi? Kardeş kanını durdurabilecek mi?

'İHANET ETMEDİK'
80'lerin sonu ve 90'ların başında Turgut Özal akan kanı durdurmak için Talabani'ye özel misyon vermişti. Ama ne Özal ne de Talabani başarılı olabildi. Buün Talabani yine kilit bir konumda. Dört gündür yayınladığımız söyleşimizi Türk subaylarının hâlâ yüreğini yakan çuval olayıyla noktalıyorum. Talabani'nin yorumu ise "Türkiye'ye ihanet etmedik" oluyor.

* Türk ordusu Kürtlere bu kadar yardım ettikten sonra Türk subaylarının başına Süleymaniye'de çuval geçirildiğini duyunca neler hissettiniz?
- Irak'a gelen Amerikalılar Türkiye'ye karşı dostça duygularla gelmediler. Türkiye üzerinden Irak'a girmelerine izin verilmeyince Türkiye'nin ihanet ettiğini düşündüler. Bu yüzden de o sırada Süleymaniye'de Türk askerlerinin varlığını kabul etmeye hazır değillerdi. Ajanları, bir grup Türk subayının elinde çok fazla silah olduğunu bildirmiş. Türk subayların bulunduğu yere geldiklerinde gerçekten yüzlerce silah buldular. Bu silahların nedenini sordular.

* Peki Türkiye'yi sarsan bu olay üzerine siz ne yaptınız ?
- Olayı protesto ettik. "Onlar kardeşlerimiz böyle davranmaya hakkınız yok" dedik.

MÜTEŞEKKİRİZ...
* Ama Türkiye'den Amerikalıları Türk subaylarının karargahına Kürt peşmergelerin götürdüğünü duyduk.
- Bu doğru değil. Amerikalılar oraya yalnız gittiler. Her şey bizim irademiz dışında oldu.

* Türk ordusu Saddam'a karşı Kürtleri koruduktan sona bu olay çok tatsız oldu.
- Gerçekten öyle. Türk Ordusu'na ve bütün Türk liderlere müteşekkiriz

* Gül ve Erdoğan'la olan ilişkileriniz nasıl ?
- Devlet Bakanı olduğu dönemden beri Gül'le iyi ilişkilerim olduğu için gurur duyuyorum. Erdoğan'la da henüz muhalefetteyken birçok kez konuştuk. İlk kez halklar arasında böyle bir ilişki kuruluyor.

KORKUYORUM
* Özal'ın sizin için "Ortadoğu'nun Churchill'i" dediğini duydum.
- Bana karşı çok nazikti. Iraklı Kürtlerle Türkiye arasındaki ilişkileri kuran mühendisti.

* 2020'de Ortadoğu'yu nasıl hayal ediyorsunuz ?
- Irak bağımsız, kalkınmış gelişmiş bir ülke olacak. Irak Kürdistan'ı da bütün Irak'ın kalkınmış bir parçası olacak. Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin çok iyi olacağından eminim.

* Ümit ederim, PKK'yı silah bırakmaya ikna edersiniz.
- Ben de. Tanrı bize yardım eder.

* Öldürülmekten korkmuyor musunuz ?
- Neden korkmayayım ki!! Her an arabamı havaya uçurabilirler. Hayatımızla ilgili kararı teröristlerin değil Allah'ın verdiğine inanıyorum.