kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kristopher Lichter

Sudaki arseniğe filtreli zar çözümü

FERHAT ÜNLÜ HABER MERKEZİ
19.03.2009
İki belediyeyi birbirine düşüren arsenikli su konusunda çözüm, Su Forumu'ndan çıktı. Yeni zar teknolojisiyle sudaki arsenik ekonomik yöntemlerle filtrelenebiliyor..
Yerel seçimlere hazırlanan AK Partili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasındaki "arsenikli su" polemiğini sona erdirecek çözüm, İstanbul'daki 5. Dünya Su Forumu'ndan çıktı. İki belediye başkanının, birbirlerini halka arsenikli su içirmekle suçladığı bir dönemde yeni keşfedilen bir zar teknolojisinin, sudaki arsenik benzeri ölümcül toksinleri filtrelediği açıklandı. Deniz suyunu arıtma şu anda en pahalı içme ve kullanma suyu elde etme yöntemlerinden biri olduğu için pek tercih edilmiyor. Ancak zarla filtrelemenin, suyun tuzdan arındırılması ve saflaştırılmasında enerji tasarrufu sağladığı için işlerlik kazanabileceği belirtiliyor. Üretilen bu yeni teknoloji hakkında SABAH'a bilgi veren IBM Keşif ve İnovasyon Programları'nın Amerikalı Direktörü Kristopher Lichter, "Zar teknolojisi ile su kıtlığına ekonomik bir çözüm bulunmuş olacak. Çünkü bu sistem benzerlerine göre daha az enerji tüketiyor" dedi. Lichter'in verdiği bilgiye göre, zar teknolojisi Central Glass, King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) ve Texas Austin Üniversitesi'nden bilim adamlarının yürüttüğü ortak proje ile üretildi. Lichter, teknolojinin, sudaki klor maddesinin yarattığı tahribata karşı da dayanıklığı olduğunu belirtti.

BİRBİRLERİNE GİRMİŞLERDİ
Melih Gökçek ile Aziz Kocaoğlu arasındaki arsenik polemiği, Ankara'nın suyunda arsenik ve kadmiyum bulunduğu iddiasının ortaya atılmasıyla başlamıştı. Gökçek de bu iddia üzerine İzmir'in şebeke suyunda 59 mikrogram arsenik olduğunu öne sürmüştü. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu önceki gün forumda yaptığı açıklamada Ankara'nın suyunu denetleyen kuruluşların, suda herhangi bir arsenik bulgusuna rastlamadıklarını söyledi. Kristopher Lichter'in açıkladığı arsenik ve tuzu ayıklayabilen zar teknolojisinin adı "i-Phobe". Zar, bazik ortamda düşük oranda su taşıyıcı filtreden, yüksek oranda su taşıyıcı filtreye dönüşüyor. Araştırmacılar bu özelliği "su otoyolu" olarak adlandırıyorlar. Kirli su "otoyol"dan geçerken arsenik filtreleniyor ve diğer taraftan saf içme suyu çıkıyor. Arsenik günümüzde içme sularıyla insan sağlığını tehdit eden zehirlerin başında geliyor. Araştırmalar, halkın uzun süredir arsenikle kirlenmiş suya maruz kaldığı ülkelerde suyu içen her 10 kişiden birinin akciğer, mesane ve cilt kanserinden öldüğünü gösteriyor.

AKILLI SUYA İSRAİL ÖRNEĞİ
Deniz suyunu temizleyen zar teknolojisini Akıllı Su" denilen program kapsamında ürettiklerini belirten Lichter, "Su konusunda teknoloji üretmeden önce bilgimizi artırmalıyız. Bu yüzden programa akıllı su adını verdik" dedi. Lichter'in açıkladığı rapora göre İsrailli çiftçilerin 1964'ten başlayarak kullandıkları teknolojik tarım yöntemleri, İsrail'i su kıtlığı tehdidinden kurtarmış. İsrail, bugün 1960'lı yıllara oranla üç kat daha fazla nüfusu beslediği ve dokuz kat fazla üretim yaptığı halde su tüketimini sadece yüzde 3 oranında artırmış.