kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Oy kullanacaklar dikkat

AA
Giriş Saati : 17.03.2009 16:58
Güncelleme : 17.03.2009 20:19
Yeni Haber
Kimliklerini yenilemek isteyen vatandaşlar nüfus müdürlüklerinde uuzn kuyruklar oluşturdu. YSK Başkanı, "Oy kullanırken geçerli belgede TC kimlik numarası bulunması şartı var" diyerek son noktayı koydu...
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 29 Martta yapılacak yerel seçimlerde, geçerli belgesinde T.C Kimlik Numarası bulunmayan vatandaşların oy kullanamayacağına ilişkin şartın, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da yer aldığını belirterek, YSK'nın kanunu uyguladığını söyledi.

Aydın, geçerli belgelerinde T.C Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın yasa gereği alındığını bildirdi.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 87. maddesinde yapılan değişiklikle bu şartın getirildiğini anımsatan Aydın, kendilerinin de yasayı uyguladığını kaydetti.

AK Parti, CHP ve MHP'nin, ''nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın gözden geçirilmesi yönündeki isteklerinin'' hatırlatılması üzerine Aydın, randevu talebinde bulunulduğunu, kendisinin de yarın için randevu verdiğini belirtti.
Muammer Aydın, ilgili kanun maddesinde değişiklik yapılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, ''Yasa değişirse o zaman konuşalım'' dedi.

YSK KARARI

YSK'nın kararında, 29 Martta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde, T.C Kimlik Numarası taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi gibi seçmenin kimliğini tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmi nitelikteki belgelerden birisinin sandık kurulu başkanlarına verilmesi suretiyle oy kullanılabileceği kaydedilmişti.

T.C Kimlik Numarası taşımayan belgeye dayanılarak oy kullandırılamayacağı ifade edilen kararda, bunun dışında, seçmenlerin T.C Kimlik Numarası taşımayan ve üzerine elle veya etiket şeklinde yazılan belgeler ile oy kullanmalarının mümkün olmadığına hükmedilmişti.

İLGİLİ YASA HÜKMÜ

298 sayılı Kanun'un ''Kimliğin tespiti'' başlıklı 87. maddesinde, 13 Mart 2008'de 5749 sayılı kanunla yapılan değişiklikle bu şart getirildi. Değişiklik sonrası ilgili madde, ''Sandık seçmen listesinde yazılı seçmenin kimliği, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle belirlenir'' hükmünü içeriyor. Aynı yasa ile oy kullanan seçmenin parmağının boyanması şartı da kaldırılmıştı.

Anayasa'nın 67'nci maddesine 2001 yılında eklenen, ''Seçim yasalarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten sonraki bir yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz'' hükmü gereği ilgili kanun maddesinde değişiklik yapılması halinde değişiklik 29 Marttaki seçim için uygulanamayacak. Ancak Anayasa'nın bu hükmünde de bir değişiklik yapılırsa 29 Marttaki seçimlerde, seçim yasasında yapılan değişiklik geçerli olabilecek.

BAKAN ATALAY: 3.5 MİLYON SEÇMENİN KİMLİK NUMARASI YOK

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yaklaşık 3,5 milyon seçmenin nüfus cüzdanında kimlik numarasının bulunmadığını belirterek, bu kişilerin seçimlerde oy kullanabilmesi için nüfus cüzdanlarını yenileme işlemlerinin tatil günleri ve talep olması halinde geceleri de yapılacağını bildirdi.
Atalay, Yenimahalle ilçesi Şentepe Polis Merkezi'nin açılış töreninde, gazetecilerin kimlik numarası ile oy kullanma zorunluluğuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) bu konuda görüşme talep ettiğini anımsatan bir gazetecinin, bu konuda bir esneklik sağlanıp sağlanamayacağı yönündeki sorusu üzerine Atalay, YSK'nın Cuma günü yaptığı açıklamanın ardından Cumartesi günü nüfus müdürlüklerinin açılması hakkında tüm valiliklere genelge gönderdiğini hatırlattı.
Siyasi parti temsilcilerinin yarın YSK yetkilileriyle bu konuda bir görüşme yapacağını belirten Atalay, ''Umarım bu yönde bir esneklik sağlanır. Biz hükümet ve İçişleri Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Ülke genelindeki 950 dolayındaki nüfus müdürlüğünün sürekli açık olduğunu ifade eden Atalay, nüfus müdürlüklerinin tatil günleri açık olduğunu, vatandaşlardan talep olması halinde geceleri de açık olacağını bildirdi. Atalay, ''Vatandaşlarımız endişe etmesin nüfus müdürlüklerine gelip T.C kimlik numaralarını alacaklar'' diye konuştu.

Atalay, seçmenlerin sadece nüfus cüzdanı ile değil, üzeride kimlik numarası bulunan ehliyet ve pasaport gibi diğer resmi belgelerle de oy kullanabileceğine işaret ederek, bu belgelerden hiçbirinde kimlik numarası olmayanların nüfus müdürlüklerine başvurmasını istedi.
Seçim gününe kadar bu işlemlerin tamamlanabileceğini anlatan Atalay, bütün tedbirlerin alındığını ve nüfus cüzdanı verme konusunda sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

Atalay, ''Bütün vatandaşlarımız oy kullansın istiyoruz. Arzumuz bu. Umarım yetiştirmede bir engel olmaz'' diye konuştu.
İçişleri Bakanı Atalay, bu işlemlerin başlatılmasında neden geç kalındığı ve kimlik numarası olmayan seçmen sayısına ilişkin soruları yanıtlarken de şöyle konuştu:

''Erken olsaydı bu hizmetler daha kolay yürürdü. Vatandaşlarımız kimliklerini daha kolay yenilerdi. Geçen Cuma'dan itibaren böyle bir karar ve sorun çıktı. Biz elimizden gelen her çabayı yürütüyoruz.
Değişik rakamlar zikrediliyor. O kadar yüksek değil. Tam rakam söyleyemiyorum ama 3,5 milyon vatandaşın nüfus cüzdanında kimlik numarası yok. Belki diğer kimliklerinde olabilir. Dolayısıyla bu rakam bütün sayıyı vermiyor. Bu rakam, bütün nüfus için değil, seçmen için.''
Atalay, Tunceli'deki sosyal yardımlarla ilgili bir soru üzerine de müfettişlerin çalışmalarını sürdürdüklerini, Tunceli'den dönmediklerini kaydetti.

UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Bu arada 29 Martta yapılacak yerel seçimlerde nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarası bulunmayanların oy kullanamayacağının duyurulmasının ardından, kimliklerini yenilemek isteyen vatandaşlar, nüfus müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, düzenlediği basın toplantısında, nüfus cüzdanlarını değiştirmek isteyen vatandaşların nüfus müdürlüklerinde yığılmaya neden olduğunu, bu sorunu çözmek, vatandaşların seçim gününe kadar nüfus cüzdanlarını değiştirebilmelerini sağlayabilmek için bugünden itibaren nüfus müdürlüklerinin cumartesi ve pazar günleri dahil en erken saat 24.00'e kadar açık olacağını söyledi.

Vali Harput, nüfus müdürlüklerine memur takviyesi de yapıldığını belirterek, ''Vatandaşlarımız 'nüfus idaresi kapalıdır' diye, kimliklerini değiştirmeden geri dönmeyeceklerdir. Fazla çalışan memurlarımıza fazla mesai de verilecektir. Ellerinde eski nüfus cüzdanları olan vatandaşlarımız başka bir belgeye gerek olmadan, 2 fotoğraf ve 3 TL ile kimlik belgelerini rahatlıkla değiştirebilecektir'' dedi.

KONYA


Konya Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Celal Kara, birçok kişinin, TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanlarını değiştirmek istediğini söyledi.
Önceden il genelinde ortalama 2 bin-2 bin 500 kişiye nüfus cüzdanı verdiklerini, dün ise 6 bin 311 vatandaşın nüfus cüzdanını yenilediklerini kaydeden Kara, ''Nüfus müdürlüklerimizde aşırı yoğunluk var ancak vatandaşlarımızı mağdur etmemek için fazla mesai yapıyoruz. Vatandaşlara yeni kimliklerini verebilmek için görevlilerimiz akşama kadar çalışıyor'' dedi.

Kimliklerini yeniletmek için nüfus müdürlüğüne gelen vatandaşlar, yoğunluk nedeniyle kendilerine sıra numarası bile verilmediğini, akşama kadar sıra kalmadığının söylendiğini belirterek tepki gösterdi.

TOKAT


Tokat Valiliği binasındaki nüfus müdürlüğünde kimliklerini yeniletmek isteyen vatandaşlar, duyurunun geç yapıldığını iddia ederek, seçime az zaman kala zor durumda kaldıklarını ifade etti.
Yoğunluk nedeniyle nüfus müdürlüğünün saat 19.00'a kadar hizmet vereceği, seçim gününe kadar kent genelinde yaklaşık 35 bin kişinin kimliğini yeniletmesinin beklendiği bildirildi.

KÜTAHYA

Kütahya'da Zafer Meydanı'ndaki Hükümet Konağı'nda bulunan nüfus müdürlüğüne gelen vatandaşlar arasında sorun yaşanmaması için güvenlik önlemi alındı.

Sıra numarası alan vatandaşlar, nüfus cüzdanlarını değiştirebilmek için saatlerce kuyrukta bekledi.

Vatandaşlar, nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarası bulunmayanların seçimde oy kullanamayacağının geç duyurulduğunu belirterek tepki gösterdi.