kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Vural'dan Gökçek'e suçlama

AA
Giriş Saati : 12.03.2009 17:53
Yeni Haber
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Doğalgaz A.Ş'nin ihalesiyle ilgili iddialarını yineleyerek, Başkan Melih Gökçek'e, ''İhale şartnamesinde belirtilen 50 milyon dolar neden belediye kasasına sokulmamıştır?'' diye sordu...
TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Vural, Başkent Doğalgaz ihalesiyle ilgili süreci anlattı. Vural, ihale şartnamesine göre, ihaleyi kazanan ortak girişim grubunun, 45 gün içinde anonim şirket kurması gerektiğini, bunu yapmaması durumunda da 50 milyon dolarlık teminat mektubunun belediyeye irat kaydedileceğini hatırlattı.

İhalenin yapıldığı 14 Mart 2008 tarihinden itibaren 45 gün geçmesine rağmen, Ankara Büyükşehir Belediyesinin, şartname ve sözleşmenin gereğini yerine getirmediğini, teminat mektubunu irat kaydetmediğini ifade eden Vural, ''Bu teminat mektubu neden irat kaydedilmemiştir? Neden bu kadar süre beklenmiştir? İhale şartnamesinde belirtilen 50 milyon dolar neden belediye kasasına sokulmamıştır?'' diye sordu.
Vural, ihaleden 7 ay 21 gün geçtikten sonra, Ankara Büyükşehir Belediyesinin, ihaleyi alan firmaya, Ankara 1. Noterliğinden, 11 Kasım 2008'de ihtar çekerek, ek teminat istediğini belirterek, şunları söyledi:
''Yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmanın teminat mektubu irat kaydedilebilecekken neden ek teminat istenmiştir? İhaleyi alan firma belediyenin ifadesiyle hiçbir belge sunmamışken, edimlerini yerine getirmemişken neden ek teminat istenmiştir? Ek teminat istenmesi ile sözleşme yükümlülüğünü yerine getirmeyen firmaya böylece teminatına el koymamak için süre tanınmıştır. Bu tam bir danışıklı dövüştür. Sözleşmenin hiçbir gereğini yerine getirmeyen firmadan ek teminat istiyorlar. Ek teminat da yatırılmıyor. Böylece firmaya 11 Kasım 2008'de 'Bu konuda bir tedbir al' diye bir süre tanınıyor, sinyal gönderiliyor.''
Vural, teminat mektubunu irat kaybetmemek için oyunların devam ettiğini, ihaleyi alan firmanın 30 Aralık 2008'de, ihtiyati tedbir kararı istediğini, mahkemenin de 31 Aralık 2008'de 11,4 milyon lira teminat koşuluyla ihtiyati tedbir kararı verdiğini öne sürdü.

Gökçek'e, ''30 Aralık 2008 tarihine kadar neden sözleşmenin gereğini yerine getirmediniz?'' diyen Vural, 50 milyon dolar için yapılan pazarlıkları öğrenmek istedi.

Vural, ihtiyati tedbir kararına Büyükşehir Belediyesinin 31 Ocak 2009'da itiraz ettiğine dikkati çekerek, ''31 Ocak 2009 cumartesidir ve tatil günüdür. Tatil günü itiraz nasıl havale edilmiştir?'' sorusunu yöneltti.
Bütün bu sürecin, özelleştirme ihalesini alan firmanın teminat mektubunu irat kaydetmemeye yönelik bilinçli girişim olarak niteleyen Vural, belediyenin şartnameyi takip etmediğini öne sürdü.

''TEMİNAT MEKTUBUNUN SÜRESİ DOLUYOR''

Tüm bunlar yaşanırken, Başkent Doğalgaz ihalesinin, ikinci firmaya kalması yönünde de girişimler devam ettiğini anlatan Vural, şöyle devam etti:

''Teminat mektubun süresi ya bugün dolmuştur, ya da yarın sona ermiş olacaktır. Böylece devletin 50 milyon dolarlık teminat mektubu irat kaydedilmemiş olacak. Ankara Büyükşehir Belediyesinin, Başkent Doğalgaz'ı özelleştirme şartname ve sözleşmesinin gereklerini takip etmediği, görevini ihmal ettiği ve 50 milyon dolarlık teminat mektubunu irat kaydetmemek için ısrarla bu konuyu geçiştirdirdiği ortaya çıkmıştır. Bu şartnamenin gereklerini neden takip etmediniz?''
Vural, Dubai ve kaynaklarının, bu süreç içerisindeki konumunun ortaya konması gerektiğini söyledi. Teminatta belirtilen 50 milyon dolarlık paranın, kamu hukuku gereği herkesin parası olduğunu dile getiren Vural, Merkez Bankasının, dolardaki yükselişi önlemek için 50 milyon dolarlık ihale yaptığına dikkati çekti. Vural, ''Bu önemli bir rakam. Sözleşme yapılıyor, sözleşmenin gereğini yerine getirmeyenler var'' dedi.
İhalede en yüksek teklifi veren ikinci firmanın, kentin doğalgaz sayaçlarını yapan Elektromed firması olduğunu da hatırlatan Vural, sayaçlarla ilgili gelişmeleri de gelecek hafta kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.

OKYANUS OPERASYONUNA GÖNDERME YAPTI

İhaleyi kazanan firmanın bir ortağının, ''Okyanus Grubu'' olduğunu ileri süren Vural, ''Bu büyük okyanus nereyi almış? Aksaray, Karaman, Denizli, Erzincan, Konya Ereğli, Konya, Niğde, Nevşehir, Çorum'un doğalgaz dağıtım işletmelerini almış. AKP'li milletvekili ve Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı da bu büyük okyanusta yüzüyor'' diye konuştu.
MHP'li Oktay Vural, Melih Gökçek ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili kendisine gelen belgeleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiğini belirterek, savcılık sürecinde konunun takip edilip edilmediğini bilmediğini söyledi. Vural, savcılık sürecinden sonra Gökçek'in görevden el çektirilebileceği iddiasında da bulundu.

Melih Gökçek'in geçen hafta umreye gittiğini ileri süren Vural, ''Allah dualarınızı kabul etsin. Kimin uçağıyla gittiniz, kimle gittiniz? Bu konudaki bilgileri paylaşınız. Valiliğe yurt dışına çıkacağınızı ifade ettiniz, ama nereye gideceğinizi neden açıklamadınız?'' dedi.