kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Bir savaşçının ardından

Dünyada üç Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimar Turgut Cansever'i kaybettik.. Usta için "Ölümsüzlük moduna geçti" demek daha doğru olur. Doktorların eserleri toprağın altında kalır, usta mimarların ki öyle mi ya? Dünya durdukça savunusu, eleştirmenlerle mücadelesi sürer gider. Cansever, Türk Mimarlığını çok severdi. Ömrünü "can"ından çok "sevdiği" mimarlığın toplum yaşamında yasal zemine oturtulmasına vakfetti. Mimar olarak yaptıkları kadar mimarlık mesleği için yaptıkları tüm Mimar Odalarının bugüne kadar yaptıklarından fazladır.
Mektebi Sultani, Güzel Sanatlar Akademisi ve Fransız ekolü hamuruyla yoğrulmuş Cansever usta Sedat Hakkı Eldem çıraklığıyla Avrupa'da geçen dolum yılları ardından, 58'de Beyazıt Meydanı tasarımına başladı. Bu çalışma, onu kent, imar, koruma alanında mücadele vermeye yönlendirdi. Bu alanlarda kısa süreli pek çok görev aldı. Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı Başkanlığı ve 61'de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü..
75'te Dünya Bankası İstanbul Metropol Planlama Projesi'ne başkanlık; Aynı yıllarda Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu Üyeliği; İstanbul Belediyesi'nde, Ankara Belediyesi metropol planlama, yeni yerleşmeler, kent merkezleri ve koruma danışmanlığı..
ODTÜ Kampus Uluslararası yarışmasını kazanmasına karşın işin ona verilmemesinin de kamçıladığı, yazarak,çizerek Mimar benliğini topluma anlatma ve " müellif haklarını kayıt altına,kanunlar kapsamına aldırma " kavgasıyla dolu yıllar.. Projeler ..Yarışmalar.
1977 yılından beri her üç yılda İslam kültürünü başarıyla yorumlayan çağdaş tasarım, sosyal konut, toplumsal gelişim, restorasyon, yeniden kullanım ve bölgesel koruma projelerini kapsayan mimarlık ürünlerine verilen, mimarlığın Oskarı sayılan Ağa Han Mimarlık Ödüllerinin ilk ikisini Türk Tarih Kurumu binası ve Ahmet Ertegün Evi yenilemesi ile alan usta, Bodrum'un 9 km. kuzeyindeki Mandalya Koyu'nda toplam 3 otel ve 500 evden oluşan; Demir Evleri Projesi ile hat trick yaptı ve üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış dünyadaki tek mimar unvanını kazandı.
Makale yoğun düşünsel dünyasını geçen yıl ki Mimar Sinan baş eseriyle taçlandırdı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden "Osmanlı ve Selçuklu Mimarisinde Sütun Başlıkları" adlı teziyle sanat tarihi doktoru, "Modern Mimarinin Sorunları" adlı tezi ile doçent unvanı bulunan Cansever, bu yıl, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan kişi ve kurumlara verilen "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne de değer bulundu..
Nur içinde yatsın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın