kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye ziyareti öncesi sıcak mesajlar

Giriş Saati : 28.02.2009 10:32
Güncelleme : 28.02.2009 20:28
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye'yi de ziyaret edeceği Avrupa gezisi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapan Dışişleri Bakan Daniel Fried, önceki ABD yönetimi ile Türkiye arasında yaşanan görüş farklılıklarının geride kaldığnı ve yeni yönetim olarak "gerçek ve yakın stratejik ortaklık kurma fırsatlarının olduğunu" söyledi.

Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Daniel Fried "Türk müttefiklerimizle çok zengin bir ajandamız var. Türkiye bölgede büyük bir oyuncu, Ortadoğu'daki bütün taraflar ile ilişkileri var. Türkiye, Gürcistan'ı desteklemeye yönelik çabalarımız ve Azerbeycan ve Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun çözümü çalışmalarımız paralelinde, Güney Kafkaslar'da da önemli bir oyuncu, Amerika'nın genel ve özel mana çok yakın dostu" dedi.

Türkiye'nin, demokrasi ve laik sistemi içinde birçok sıkıntılarla karşılaşsa da, demokratikleşme yönünde çok önemli değişim gösterdiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Freid "Irak konusunda önceki ABD yönetimi ile Türkiye arasında çok önemli farklılıklar vardı. Bunlar hep geride kaldı. PKK terör örgütü tarafından yapılan saldırılar sebebiyle Türkiye'de çok büyük hayal kırıklığı yaşanıyordu. ABD yönetiminin 2007 Kasım ayından itibaren PKK terör örgütüne karşı Türkiye ile aktif işbirliği sonucu, Türk-ABD ilişkilerinde büyük ilerlemeler kaydedildi. Şimdi yeni ABD yönetimi olarak, bu ilişkiler üzerine gerçek ve yakın bir stratejik işbirliği kurma fırsatımız var" dedi.

"Önceki ABD yönetimi ile Türkiye arasın Irak konusundaki farklılıklarla ilgili neyi kastettiğine" dair soruyu cevaplayan Bakan Yardımcısı Daniel Fried, "2003'deki gerginliği kastettim. Türk Parlamentosu, bir kaç oy farkla ABD birliklerinin transit geçişine izin vermemişti. Bu zor bir dönemdi ve şükürler olsun ki geride kaldı" şeklinde konuştu.

Mısır'da yapılacak Gazze ile ilgili toplantılardan sonra Bakanlığı dönemindeki ilk Avrupa turuna çıkacak olan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısından sonra, Genevre'de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşücek. 7 Mart'ta Ankara'da olması beklenen Hillary Clinton'ın Dışişleri Bakanı Babacan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı Gül'le görüşmesi bekleniyor.