kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aydın Doğan Wall Street Journal'a konuştu

ANKA
Giriş Saati : 23.02.2009 13:28
Güncelleme : 23.02.2009 20:01
Yeni Haber
Doğan Grubu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki tartışmalar dünya basınında da yankılanıyor. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ile bir söyleşi yapan Doğan Şirketler Grubu Başkanı Aydın Doğan, Başbakan Erdoğan için "Özgür medya gibi demokrasinin yan unsurlarını kabul edemiyor" görüşünü dile getirdi. AKP Ekonomik İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli ise, şirketin "rutin bir vergi incelemesi"ne tabii tutulduğunu belirterek, "rutin olmayanın, bunu izleyen abartılı gürültü"nün olduğunu ifade etti. Gedikli "Bu, kamuoyu için çok yanıltıcıdır" dedi.

ABD'nin borsa ve finansal çevrelerin gazetesi Wall Street Journal'dan Andrew Higgins, Doğan grubu ile Başbakan Erdoğan arasındaki sorunları değerlendirdiği haberinde Aydın Doğan ile yaptığı söyleşiden bazı bölümlere de yer verdi.

Haberde, "Türkiye'nin önde gelen medya patronu ile İslami renkleri olan hükümet arasındaki hırçın kavgayla, laik elitin, Ortadoğu'daki tek Müslüman demokrasinin, eleştirici seslere gösterilen hoşgörüsüzlük nedeniyle erozyona uğradığı korkusu önemli ölçüde tırmandı" yorumu yapıldı.

"SESSİZ BİR TÜRKİYE'Yİ YARATMAYA ÇALIŞIYOR"

Aydın Doğan'ın, Doğan Yayın Holding'e 500 milyon dolara yakın bir vergi ve cezasının getirilmesinden bu yana ilk kez bir mülakat verdiğine dikkat çeken gazete, Doğan'ın söyleşi sırasında Başbakan Erdoğan'ı "eleştirenleri susturmaya, sakin ve sessiz bir Türkiye'yi yaratmaya çalışmakla suçladığını" yazdı. Söyleşi sırasında "Tüm bunların temelinde siyaset var" diyen Doğan, vergi ödemekten kaçındıkları iddialarını reddetti ve getirilen cezayı temyiz edeceklerini belirtti.

Gazetenin de, "Türkiye'nin laik sisteminin bir direği" olarak nitelendirdiği Aydın Doğan, ilk başta, iktidardaki partinin, özellikle AB üyelik hedefi olmak üzere, birçok politikasını desteklediğini ancak Erdoğan'ın "değiştiğini" ve Türkiye'yi daha açık ve hoşgörülü hale getirmek için ilk başta gösterdiği çabaları bıraktığını söyledi. Aydın Doğan şöyle konuştu:

"Sayın Erdoğan, iktidara demokrasiyi kullanarak geldi. Demokrasinin bir ürünüdür, ancak demokrasiyi sadece kendisi için kabul edebiliyor. Özgür medya gibi demokrasinin yan unsurlarını kabul edemiyor."

"SAYIN ERDOĞAN İLE 2006'DAN BERİ KONUŞMADIM"

Aydın Doğan, Başbakan Erdoğan'ın Doğan gazetelerine "boykot" çağrılarının satışlarını artırdığını ancak Erdoğan'ın öfkesinin şirketlerine "X notunun" verilmesine neden olduğunu, bunun da iş yapmayı zorlaştırdığını kaydetti. "Tüm işlerimiz bürokrasiye takıldı. Her şey gecikiyor" diyen Doğan, Erdoğan ile "2006 yılından beri konuşmadığını, ancak geçen yılın sonuna doğru bir düğünde el sıkıştıklarını" anlattı.

"ERDOĞAN İDDİALARI DEFALARCA REDDETTİ"

WSJ ise Başbakan Erdoğan'ın, defalarca medyadaki eleştirenleri susturmak istediği iddialarını reddettiğini, tek yaptığının, şirketleri yasalara uymaya zorlamak ve önceki hükümetler döneminde yararlandıkları adil olmayan imtiyazlara son vermeye çalışmak olduğunu anlattığını belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın medyaya yönelik eleştirilerin örneklerini de yansıtan gazete, Erdoğan'ın Doğan Yayın Grubu'nu muhalefet ile işbirliğini yapmakla suçladığını kaydetti.

GEDİKLİ: "RUTİN BİR VERGİ İNCELEMESİ"

Gazeteye konuşan AKP Ekonomik İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Gedikli ise, şirketin "rutin bir vergi incelemesi"ne tabi tutulduğunu belirterek "rutin olmayanın, bunu izleyen abartılı gürültü"nün olduğunu ifade etti. Gedikli "Bu, kamuoyu için çok yanıltıcıdır" dedi.

Vergi olayının Başbakan Erdoğan'ın aylarca Doğan Yayın Holding'i yolsuzluklar konusunda uydurma haber yapmakla suçlamasından sonra meydana geldiğini belirten gazete, şunları yazdı:

"Konfrontasyon, Sayın Erdoğan'ın, 2002 seçiminin ardından iktidara gelen partisi ile daha önce Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923'de bir laik cumhuriyet olarak kurduğu ülkenin ekonomik ve siyasi işlerine hakim olan zengin laik elit arasındaki gerilimleri şiddetlendirdi."