kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy

Varlık Barışı'nda son dönemece girildi

22.02.2009
Hükümetin yurtdışında varlığı olanlarla Türkiye'de yastık altında para tutanlara yönelik çıkardığı 22 Kasım 2008'de yürürlüğe giren Varlık Barışı yasasından yararlanmak için başvuru süresi 2 Mart'ta doluyor Mükelleflerden başvuru için ellerini çabuk tutmasını isteyen ve "Böyle fırsat ele geçmez" diyen Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy "Paranın ak mı, kara mı olduğunu araştırmayacağız'' dedi..
Kamuoyunda "Varlık Barışı'' olarak bilinen "Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun'' kapsamındaki uygulamalardan faydalanmak isteyenler için başvuruda son haftaya girildi. 22 Kasım 2008'de yürürlüğe giren varlık barışı uygulasıından yararlanmak icin başvuru süresi 2 Mart'ta sona eriyor. Kanunla mükelleflere, yasal kayıtlarda yer almayan bazı kıymetlerini, gerek yurt içindeki ve gerekse yurtdışındaki kayıtlarına intikal ettirme imkanı getirildiğini vurgulayan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, mükelleflerden ellerini çabuk tutmalarını istedi .Yurtdışından gelecek varlıklar için yüzde 2 , Türkiye'deki varlıklar için de yüzde 5 oranında vergi uygulanacağını anımsatan Ulusoy varlık barışı uygulamasını "Bir daha ele geçmeyecek fırsat'' olarak nitelendirdi ve "Mükellefler 2 Mart'a kadar başvursun. Paranın ak mı, kara mı olduğunu araştırmayacağız'' dedi.

'BÖYLE FIRSAT ELE GEÇMEZ'
Beyan edilen varlıklardan hareketle herhangi bir vergi incelemesi ve araştırması ile vergi tarhiyatı yapılmayacağının altını çizen Ulusoy, ayrıca başka sebeplerle vergi incelemesi yapılması durumunda da beyan edilen farkın, bulunan farktan tenzil edileceğini söyledi. Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy "Burada mükellefin beyan ettiği varlık tutarının yani yüzde 2'nin matrahı olan yüzlük kısmın bir inceleme yapıldığı takdirde bulunan matrah farkından düşürülmesi önemli. Adeta mükelleflere, yüzde 2 ve 5'lik bir vergi karşılığında yüzde 50-60 oranında değişen, bazen de aradan geçen zamana göre yüzde 100'ü aşabilen çok daha ağır bir yükten kurtulma imkanı getirilmiş oluyor'' dedi. Bunun mükellefler için çok önemli bir avantaj olduğunu vurgulayan Ulusoy "Böyle bir fırsat bir daha ele geçmez. O nedenle mükellefler 2 Mart'a kadar başvursun'' dedi. Ulusoy, uygulamadan yararlanmak için 2 Mart'ta sona erecek başvuru süresinin şu aşamada uzatılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.