kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Ceylan'ın Sotheby's kataloğuna giren Spiritual(Ruhani) tablosu.

Taner Ceylan, Sotheby's ve New York yolcusu

EVRİM ALTUĞ
20.02.2009
Dünyanın en büyük müzayede şirketi Sotheby's kataloğuna kapaktan giren yaratıcı ressam Taner Ceylan, beş yeni devasa tuvaliyle şimdi de New York yolcusu..
Taner Ceylan'a ait Spiritual (Ruhani) adlı tablo Sotheby's müzayede evinin 4 Mart'ta Londra'da yapacağı Çağdaş Sanat Türk müzayedesinin katalog kapağında yer alıyor. Eser 30-40 bin sterlin fiyat aralığında satışa çıkacak. Ceylan, 6 Mart'ta da New York'ta bulunan I-20 Sanat Galerisi'nde Abstraction of Nothing (Hiçliğin Soyutlanması) adlı beş tuvallik kişisel bir sergi açacak. Sotheby's'in gösterdiği ilgi ve New York sergisi üzerine konuştuğumuz Ceylan, asistansız çalışmaya devam eden, titiz ve duyarlı bir sanatçı.
Ceylan'ın iki yılda tamamladığı beş resmi bir araya getiren New York sergisinin en önemli özelliği, bu yeni işlerin boyutlarındaki baştan çıkarıcı büyüklük. Ressam, eserlerinin üretim süreci üzerine konuşurken: "Direkt elimden, ruhumdan tuvale gitmesi, enerjinin aktarılması çok önemli. Çünkü klasik bir resmin karşısına geçtiğimde, ben onu hissedebiliyorum; örneğin Leonardo da Vinci gibi esaslı bir ruhtan çıkmış olan bir tabloyu birebir hissedebiliyorsun.
Güncel sanatın aksine, güncel sanatın teması ile birlikte, klasik sanatın zanaatkâr kısmının iç içe geçmiş olması aslında çok da olmayan, rastlanmadık bir durum. Tüm bunlar birleştiği zaman, duygusal bir gerçeklik ortaya çıkıyor," diyor.
Ceylan için, görünen gerçeklikten ziyade, üretilen iş üzerinden duygusal bir iletişime geçebilmek çok önemli. Sanatçı, "Aksi halde mobilyacıdan bir farkımız kalmaz" diyerek, bu titizliğinin kökenleri üzerine şöyle devam ediyor: "Benim 1992/2002 adlı, Galerist'teki ilk kişisel sergimdeki seri tamamen doğu tezhib sanatından etkilenişim üzerine kuruluydu.
Ben, tezhiblere bakarken, yoğunlaşmaktan, o işçilik ve detaydan kendimi alamıyordum.
Doğunun bu titiz işçilik tarafını kendime malettiğimi düşünüyorum." Ceylan'ın New York'ta Nirvana, Trasporter, Still Life, Gül Resmi ve Beyaz Merkez adlı tabloları sergilenecek.
Haberin fotoğrafları