kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ali Şahin

Muharip asker bizi işgalci ülke yapar

Bercan TUTAR/ DIŞ HABERLER
20.02.2009
Afganistan'a muharip asker göndermenin Türkiye'yi dost ülke olmaktan çıkarıp işgalci konumuna sokacağını belirten Şahin, "Şartlar Türkiye'yi uzun vadede küresel güç olmaya itiyor" dedi..
Orta ve Güney Asya'da, Taliban üzerinden enerji kaynakları ve siyasi etki alanları için verilen mücadelede Ankara'nın önemi her geçen gün artıyor. Uluslararası güç dengeleri hakkında yazdığı analizleriyle tanınan Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı Ali Şahin'e göre tarihsel ve stratejik dinamiklerinden dolayı Türkiye, Afganistan ile Pakistan üzerinde güçlü bir nüfuz ve imtiyaza sahip. "Bu ayrıcalık, küresel aktörlere karşı daha avantajlı bir konum sağlayarak Türkiye'nin uluslararası alandaki önemini güçlendiriyor" diyen Şahin, şöyle devam etti:

"TALİBAN'SIZ ÇÖZÜM ZOR"

*
Afganistan'daki Türkiye imajı, diğer Batılı ülkeler gibi bir işgalci güç imajı değil. Afganistan'ın kalkınma, altyapı, sağlık, eğitim gibi temel sorunlarının çözümünde rol oynayan dost ve kardeş bir ülke imajıdır.

* Türkiye'nin Afganistan'a muharip güç göndermesi Türkiye'yi dost ülke olmaktan çıkarıp işgalci konumuna sokar. Bu, Türkiye'nin Güney ve Orta Asya çıkarlarını zedeler.

* Afganistan'da Taliban'sız bir çözüm nerdeyse imkânsız. Uzlaşı seçeneği, ABD makamları, NATO ve İSAF bünyesinde görev yapan komutanlar ve Karzai hükümeti tarafından çeşitli kereler dillendirildi. Böyle bir durumda Türkiye'nin Taliban'ı karşısına alacak eylem ve söylemlerden kaçınması doğru bir strateji.

TERÖRÜN PANZEHİRİ

*
İstikrar için Afganistan, gelişme ve güvenlik açısından öncelikli bölgelere ayrılmalı. Şiddetin fazla görülmediği Kuzey Afganistan eğitim, sağlık ve istihdam açasından örnek bir bölge haline getirilmeli.

* ISAF'ın yerini "İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Destek Gücü" almalı. Afganistan'da güven ortamı ancak böyle sağlanabilir.

* Aşiretlerle yakın ilişkiler kurulmalı ve ülke yönetiminde söz sahibi yapılmalı. Bu durum, aşiretlerin terörle olan bağını koparacaktır.