kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Klaus, ülkesi AB dönem başkanlığını aldığında "Burası AB eyaleti değil" diyerek başkent Prag’ın sembolü kaleye AB bayrağı dikmeyince tepki çekmişti.

Farklılığa izin yok Sovyetler gibisiniz

20.02.2009
Cumhurbaşkanı Klaus, Avrupa Birliği'ni düşünce ve yönetim özgürlüğünü kısıtlayan Sovyet diktatörlüğüne benzetti. Birliği "antidemokratik ve elit bir kulüp" olmakla suçladı. AB'ye entegrasyonun farklı şekillerde olması gerektiğini söyledi..
Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanlığını 1 Ocak'ta devralan Çek Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus yine bir krize imza attı. Klaus AB'nin başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı ilk konuşmada bir kez daha Avrupa Birliği projesine karşı sert açıklama yaptı. "Burada, Avrupa Parlamentosu'nda sadece tek bir şekilde düşünmeye izin var. Farklı düşünenler Avrupa düşmanı olarak damgalanıyor" diyen Klaus, AB'ye olan suçlamalarını daha sert bir dil kullanarak sürdürdü. Ülkesinde 1989'da devrilen Sovyet yanlısı rejime gönderme yapan Klaus, "Çok zaman önce değil. Avrupa'nın bir kısmında alternatife, muhalefete izin vermeyen bir rejim vardı. Şimdi de AB'de sadece bir tek alternatif var. Farklılığa izin yok" dedi. Klaus sözlerini şöyle sürdürdü:

'ZORLAMA OLAMAZ'
"Muhalefet ve alternatif olmamasının ne demek olduğunu, bunun nasıl acı sonuçları olabileceğini de en iyi biz biliriz. Ülkelerin zorlanması kabul edilebilir bir şey değil. Farklı düşünenler düşman görülüyor. AB siyasi birlik olmaktan çok Avupalıların ekonomik olarak güçlenmesi üzerine yoğunlaşmalı..." Klaus keyifle salonu terk ederken kendisine yönelik tepkilerden de hoşnut olduğunu "Bir konuşmacı için en kötü şey, tepki alamamasıdır. Ben tepki aldım" diyerek gösterdi.

'GERÇEĞİ YANSITMIYOR'
Konuşmasını kimileri yuhalayan, kimileri de alkışlayan Çek liderin sözlerine Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Poettering de sert tepki verdi. "Gerçeği yansıtan bir konuşma değildi. Ancak demokrasi var. Herkes istediğini söyleyebilir" dedi. Yeşiller lideri Daniel Cohn-Bendit de, "AB'deki karar verme mekanizmasını Sovyetler'e benzetmiş olması gerçekle bağlantısını kaybettiğini ortaya koyuyor" dedi.