kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sigarayı bırakmanın formülünü buldu

Giriş Saati : 19.02.2009 13:46
Güncelleme : 19.02.2009 23:16
Yeni Haber
Uşak'ta yaşayan emekli binbaşı Özkan Tunaboylu (68), şifalı bitki karışımıyla yaptığı "tiksindirici" sayesinde, 5 yılda yaklaşık 35 kişinin sigarayı bırakmasını sağladı.

Bazı tiryakiler, sigaradan "Tek Umut" isimli maddeyle kurtulduğunu notere onaylatıyor. İki buçuk yaşındayken babasını sigaraya bağlı akciğer kanserinden kaybeden Tunaboylu'nun kendisi de meslek hayatı boyunca günde üç paket sigara içmiş. Babasının acısını unutmayan Tunaboylu, çok genç yaşlarda merak saldığı şifalı bitkiler üzerinde, sigarayla ilgili çalışmalar yapmaya başlamış. Babasını ve daha birçok insanı göz göre göre ölüme götüren sigarayı herkese bıraktırmak isteyen Tunaboylu, yaklaşık 40 yıllık çalışma sonunda çeşitli bitkileri karıştırarak bir tiksindiricisi yapmış. Kendisi de bu sayede sigarayı bırakan Tunaboylu, buluşuna patent ve ruhsat aldıktan sonra üretimine başlamış.

Tek Umut'la 50 yıllık tiryakilere bile sigarayı bıraktırdığını belirten Özkan Tunaboylu, sayının beş yılda 35 bini geçtiğini söyledi. Buluşunun sigaradan yedi günde vazgeçirdiğini iddia eden Tunaboylu, Rusya Sağlık Bakanlığı'nın, gençlerine sigarayı bıraktırmak için kendisine dolaylı teklif yaptığını ifade etti.

Tek Umut'u duyan, dünyanın dört bir yanındaki kişilerden sipariş aldığını anlatan Tunaboylu, "Daha önce yaptıklarıma kocakarı işi derlerdi. Avrupa'da ise bu tür çalışmalara çok önem veriliyor. Gelişen Türkiyemiz'de de bu tür bitkisel karışımlara rağbet arttı ve olumlu sonuçlara da varılıyor." diye konuştu. Tunaboylu, tiksindiricinin kullanımıyla ilgili şunları söyledi:

"Yedi gün boyunca her sigara içmek istendiğinde, şişe içindeki tiksindiriciden bir çay kaşığının dörtte biri kadar ağıza alınıp gargara yapılıyor. Yedi gün sonunda kişi, sigaradan tiksinmeye başlıyor ve ömür boyu bırakıyor."

Tek Umut'la sigarayı bıraktığını söyleyen 30 yıllık sigara tiryaki hakim Faruk Ceyhan, bir yıldır içmediğini dile getirdi. Daha önce günde bir paket bitirdiğini anlatan Ceyhan, 14 Ağustos 2005'ten beri özellikle duruşmalarda çok daha rahat olduğunu ifade etti. Ahmet Metin ise, Uşak 4. Noteri'ne başvurarak, Tunaboylu'dan aldığı tiksindiriciyle sigarayı bıraktığını belgeledi. Metin, şunları kaydetti:

"Umut Aktari'yeden almış olduğum sigara bırakma tozunu bir hafta kullandım ve vaadedildiği gibi sigarayı bıraktım. Beş yıldır da içmiyorum."

(CİHAN)