kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Simav depremi bağımsız bir deprem"

Giriş Saati : 19.02.2009 17:10
Güncelleme : 19.02.2009 23:16
Yeni Haber
Jeoloji Mühendisleri Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen bir kişinin öldüğü 5.0 şiddetindeki depremin bağımsız bir deprem olduğunu söyledi.

Özer Tunçtürk, yaptığı açıklamada, "Babadağ fay hattındaki bir hareketlenmede, merkez üssü Denizli olan orta şiddetli bir deprem yaşanabilir. Çameli'de Fethiye-Gölhisar fay hattında meydana gelen hareketlenmeler diğer fay hatlarını da tetikleyebilir" dedi.

Jeoloji Mühendisi Özer Tunçtürk, bir doğa olayı olan depremin dünyanın var olduğu günden bu yana devam ettiğini, ancak yapılan çürük ve kalitesiz binalar nedeniyle depremlerde meydana gelen can ve mal kayıplarıyla depremin afet haline dönüştüğünü söyledi. Uzmanların sadece meydana gelen deprem sonrası değil, deprem öncesinde de konuyla ilgili açıklamalar yapması gerektiğini belirten Özer Tunçtürk, şunları söyledi:

"İnsanlarımız deprem gerçeği ile her an yüzleşmeli, depremin öldürmediğini, çürük yapıların insan canını aldığını bilmeli. Odamızın bir görevi de deprem olayları ile ilgili halkımızı bilinçlendirmekdir. Onun içinde sürekli toplantılar ve etkinlikler düzenliyoruz." Türkiye'de, özellikle 17 Ağustos depreminden sonra bir şeylerin değiştiğini anlatan Tunçtürk, şöyle konuştu: "1999 yılında yaşanan ve hepimizi üzüntüye boğan deprem ülke olarak bizim zemini ve toprak altını görmemizi sağladı. Bu depremin hemen ardından zemin etüdü ve yapıların depreme karşı dayanıklı yapılması ile ilgili genelgeler, yönetmelikler ve kanunlar çıkarıldı."

Marmara Bölgesi'nde afete dönüşen ve hepimizi etkileyen depremin aynı zamanda bizim için iyi bir ders ve öğretici olduğunu anlatan Tunçtürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Halkımızda deprem bilinci daha iyi oluşmaya başladı. İnsanlar yapılarını yaparken deprem gerçeğini de göz önünde bulundurarak, kaliteli malzemeden, kanun ve yönetmeliklere uygun binalar yapmaya başladı. Yapılı olan binalarda deprem yönetmeliğine göre sağlamlaştırıldı. Ülkemiz genelinde depreme karşı topyekün bir seferberlik başlatıldı."

(İHA)