kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Ekonomi kontrol altında"

Giriş Saati : 15.02.2009 13:55
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rus medyasına verdiği ve Kremlin internet sayfasından yayınlanan özel röportajında ekonominin kontrol altında olduğunu, aşırı endişe verici bir durum olmadığını söyledi. Medvedev rublenin dolar karşısında sabitlenmesini de düşünmediklerini belirtti.

Daha zor şartlara hazırlıklı olunması gerektiğine değinen Rus lider, "Bu bizim ümitsiz bir durumda olduğumuzu göstermiyor. Ya da alarm durumu da yok. Şu an gidişat biliniyor ve kontrol ediliyor." dedi. Medvedev krizin verdiği zararların telafisi için de sadece içinde bulunduğumuz yıl değil, gelecek yılları da kapsayan önlemler alınmasının zorunluluğuna işaret etti.

Son 5-7 yılda sağlanan yatırımların kriz dönemlerinin aşılmasında büyük katkı sağladığına değinen Medvedev, Merkez Bankası'nın rublenin dolar ve avro karşısında hareketlenmesinin her defasında tolere edilmeyeceğini söyledi. Rusya'nın gelirlerinin azalması nedeni ile ekonomik dengelerin değiştiğini söyleyen Medvedev, "Bu durum dolar ve avronun ruble karşısında değer kazanmasına neden oluyor. Ancak yetkililer rublenin sabitlenmesi düşüncesini desteklemiyor. Durumu gözetleyen Merkez Banaksı herhangi bir şok durumuna izin vermeyecek." dedi.

Bütçenin bu yıl içinde açık vereceğini, zor bir bütçe olduğunu bunun telafisi için fonların kullanılacağını kaydeden Rusya Devlet Başkanı şu şekilde konuştu: "Fonlarımız bu yıl, gelecek yıl ve kriz tamamlana kadar sosyal harcamaları karşılayacak seviyede. Son yıllarda mali alanda yapılan çalışmaların verimliliği şimdi görülüyor."

Krizin iş kaybı, bir kısım fabrikaların kapanması ve işsizliğin artması gibi olumsuz sonuçlar doğurduğuna işaret eden Medvedev "Maalesef bunlar bizim ülkemizde de görülüyor. En önemli konu normal döneme hazırlık yapmak." diyerek alınacak önlemleri sıraladı: "Öncelikle işsizlik ödeneklerinin artırılması gerekiyor. Bu kısa vade için. Uzan vade de yeni istihdam imkânları sağlamak için bölgeler birlikte hareket ederek adımlar atılmalı. Bunun için de ek 44 milyar ruble ödenek ayrıldı. Bu para ile küçük işletmeler, yeni endüstri alanları kurularak iş imkânları sağlanmalı."

(CİHAN)