kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Xavier Rolet, 300 yıllık geçmişe sahip Londra Borsası'nı yöneten ilk Fransız olacak. İyi bir ralli sürücüsü olan yeni başkanı oldukça zorlu bir gündem bekliyor.

Lehman'dan borsaya başkan ataması İngiltere'yi karıştırdı

14.02.2009
Londra Borsası'nın başkanlığı'na global krizin tetikçisi olarak gösterilen Lehman Brothers'ın Fransa operasyonunu yöneten Xavier Rolet atandı. Yeni başkan tartışmalara neden oldu..
Avrupa'nın ikinci büyük borsası olan Londra Borsası'nın başkanı değişti. Sekiz yıldır başkanlık görevini yürüten ve borsa tarihinin ilk kadın başkanı olarak tarihe geçen Clare Furse'nin yerine Lehman Brothers'ın Fransa Operasyonunu yöneten Xavier Rolet (49) atandı. Geçtiğimiz eylül ayında 644 milyar dolar zararla batan uluslararası yatırım bankasından bir ismin borsanın tepesine atanması ise tartışmalara neden oldu. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, 'Şövalye' unvanına sahip Kanada asıllı eski başkanın yerine Fransız asıllı Rolet'in atanması bazı tepkilere neden oldu. Bazı uzmanlar atama kararının yatırımcıları ürkütebileceği yönünde görüş bildirirken, büyük fonların yöneticileri atamanın doğru olduğu görüşünde. Son yıllarda ciddi bir atılım yapan ve 2.2 milyar dolara Milano Borsasını satın alarak dikkatleri üzerine çeken Londra Borsası, dünya piyasalarını sarsan küresel ekonomik krizden ciddi anlamda etkilendi.

BAŞKANIN YÜKÜ AĞIR
İngiliz Borsası geçen yıl haziran ayından bu yana dolar bazında yüzde 49 değer kaybına uğradı. Buna rağmen Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerine göre 1.75 trilyon dolarlık piyasa değeri ile Avrupa'nın en değerli ikinci borsası unvanını elinde bulunduruyor. Uzmanlar, Amerika'dan sonra yabancı yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği ikinci borsa konumundaki İngiliz piyasasının yeniden cazibe merkezi haline gelebilmesi için yeni başkana büyük görevler düştüğünün altını çiziyor.