kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail'de koalisyon görüşmeleri

Giriş Saati : 15.02.2009 14:29
Güncelleme : 15.02.2009 19:48
Yeni Haber
İsrail'de geçen Salı günü yapılan seçimin iki başa baş partisinin liderleri Tzipi Livni ve Binyamin Netanyahu, bir ulusal birlik hükümeti kurma yolunda çaba harcayacaklar. ..
Kadima lideri Livni ve Likud lideri Netanyahu'nun, beklentiler doğrultusunda, sağ partilerin Meclisteki ağırlığı dikkate alınarak Netanyahu'nun hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından, görüşmeler yapacakları bildirildi.

Üst düzey bir Likud yetkilisine göre, Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in hükümeti kurma görevini vermesinden sonra Likud lideri, diğer partilerden önce Livni ile görüşerek, koalisyonuna katılmasını isteyecek. Aynı yetkiliye göre Netanyahu, seçimlerin yapılmasının hemen ardından, resmi temaslar öncesi ilk olarak sağ kesimdeki olası ortağı olarak bakılan partilerle görüşerek, bunlara verdiği sözleri yerine getirdi. Şimdi ise bir ulusal birlik hükümeti kurulması için verdiği söz doğrultusunda üzerine düşeni yapacak.

Netanyahu, geçen Cuma günü sağ kesimdekiler ve aşırı dinci toplumun temsilcileri olan partilerle görüşmelerini tamamlamıştı. Parlamentonun yeni partilerinden Habayit Hayehudi (Yahudi Evi) partisi yetkilileri, Cumhurbaşkanına Netanyahu'yu başbakan olarak görmek istedikleri tavsiyesinde bulunacaklarını belirtmelerine karşın, yine sağ kesimdeki Ulusal Birlik partisinin aksine, Kadima'nın da hükümete katılmasından yana olduklarını dile getirmişlerdi.

Likud, dün gece de Netanyahu'nun Kadima'yı ulusal birlik hükümeti içine katmak istediğini vurgulayan bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Ancak Livni, ulusal çıkarları düşünerek küçük politik hesapları bir yana bırakmalıdır" denildi.

İsrail Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Eliezer Rivlin, Çarşamba akşamı Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e, seçimin resmi sonuçlarını bildirecek. Peres, aynı akşam için Kadima ile Likud partilerini Kudüs'teki ikametgahına davet etmiş bulunuyor.

Peres, bir sonraki gün de diğer partilerle görüşerek, bir an önce hükümetin kurulabilmesi amacıyla, kimi başbakan olarak görevlendireceğine ilişkin değerlendirme ve önerilerini alacak.

Bazı Kadima milletvekilleri, muhalefette kalmak yerine Livni'yi Netanyahu başkanlığındaki hükümete katılmaya çağırıyor. Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz ile Bayındırlık Bakanı Ze'ev Boim ve Eli Affalo bu eğilimde olan Kadima üyeleri arasında. Bo'im, "Kadima her zaman ülke çıkarlarını parti çıkarlarından önde tutmuştur. Ülkeye daha iyi nerede hizmet edeceğimize karar vermek durumundayız. Sanırım, en iyisi geniş tabanlı bir hükümette yer alarak hizmet etmek, aşırı sağ ve dinci bir koalisyonun oluşmasına fırsat vermemektir" dedi.

Hatta Mofaz ve Bo'im'in, Livni'nin ulusal birlik hükümetine katılmaması halinde, eski partileri Likud'a döneceklerini söyledikleri de öne sürülüyor.

Bazı Kadimalılar ise Livni'den böyle bir hükümete katılsa bile başbakanlığın rotasyon halinde paylaşılmasını, 2 yıl Netanyahu'nun, 2 yıl Livni'nin başbakanlığında ısrar etmesini istiyorlar.

Bakanlardan Yaakov Edri, Livni ve Netanyahu arasında rotasyon yapılmasını isteyenlerden.

Ancak Edri kimin başbakan olacağından çok, geniş tabanlı bir hükümet kurulmasının önemli olduğunu vurgulayıp, "Önemli olan oturup hükümet oluşturmak. Kadima'nın seçimleri aldığını unutmamalıyız. Ama aynı zamanda geri kalan sonuçları da yok sayamayız" dedi.

Kadimalı Tzahi Hanegbi de ulusal birlik olmadan, bir hükümetin işlevini yerine getirmekte yetersiz kalacağını belirtti.

Parlamentonun kilit partisi konumuna yükselen İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisinin koalisyon görüşmeleri için görevlendirdiği Stas Meseznikov da ordu radyosuna yaptığı açıklamada, kamuoyunun 3 partiyi bir arada görmek istediğini vurguladı, Kadima ile Likud'un bir araya gelip, kimin başbakan olacağına karar vermelerini istedi.

Maariv gazetesi, Kadima, Likud ve İşçi Partisi'nin, İsrail Evimiz partisini içine almayacak, geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümeti kurma konusunda gizli görüşmeler yaptığını duyurmuştu.

AA