kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye-İsrail askeri bağları için alarm verildi

Giriş Saati : 15.02.2009 13:23
Güncelleme : 15.02.2009 20:17
Yeni Haber
Davos olayının ardından AKP'ye yönelik sert eleştirilerine hız veren, Washington Enstitüsü üst düzey uzmanlarından Soner Çağatay'ın makaleleri, yurt dışında artan bir ilgi görüyor. ..
Prestijli Newsweek dergisi, son sayısında Çağatay'ın, "AKP'nin İktidara gelmesinden yedi yıl sonra Türkiye'nin İslamcıları, kökenlerine döndü" iddiasını içeren bir makaleye yer verdi.

Jerusalem Post'un da yayınladığı başka bir makalede Çağatay, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerginliğinin askeri bağlar için tehlikeye oluşturduğunu savundu. İlişkilerin yeniden tesis edilmesinin önemini vurgulanan makalede "Türkiye-İsrail bağlarının zayıflaması ABD için de problem" denildi ve ABD Başkanı Barack Obama'nın bu ilişkinin yeniden tesisini teşvik etmesi istendi.

Newsweek dergisinin son sayısında yayınlanan makalesinde Soner Çağatay, "AKP'nin sırtını Batı'ya dönmekte olduğu" yönündeki görüşünü yinelerken, "AKP şimdi İslamcıların yanında yer alıyor ve suçlarını gözardı ediyor. Bu eski Türkiye'ye göre radikal bir farktır" iddiasında bulundu.

Partinin iktidara gelmesinden hemen sonra dindar ve muhafazakar bürokratları işe almaya başladığı, laik kurumların AKP'yi frenlemek için yaptığı çabaların geri teptiği, AB müzakerelerinde başarısızlığının da olumsuz etki yaptığı öne sürülen makalede AKP'nin Batı yanlısı dış politikasını da terk etmeye başladığı, Gazze operasyonu başladığında benimsenen İsrail karşıtı söylemenin de, Davos olayında en üst safhaya ulaştığı savunuldu. Bu yaklaşımın Türkiye'deki antisemitizmi alevlendirdiği iddiasına da yer verildiği makalede şu iddialara da yer verildi:

"AKP'nin iktidara gelmesinden yedi yıl sonra İslamcılar, köklerine döndü. AKP deneyimi gösteriyor ki, İslamcı partilerin ılımlaşması, stratejik bir değişim değil, güçlü iç ve dış muhalefete taktik bir yanıtı yansıtıyor. Bu güvenlik duvarları zayıfladığında popüler hissiyatça sürüklenen İslamcı partiler, geri dönüyor."

"TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİSİ TEHLİKELİ BİÇİMDE GERİLDİ"

Soner Çağatay, Jerusalem Post'ta "Tufandan sonra Türk-İsrailli bağları" başlığı ile yayınlanan makalesinde ise, Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliğin ikili ilişkiler üzerindeki olumsuz etkiler üzerinde duruyor. "İsrail'in yeni başbakanı bir zorluk bekliyor: Türk-İsrailli ilişkisi. Ülkenin bir Müslüman ülkesi ile olan tek normal ilişki tehlikeli bir biçimde gerildi" yorumunu yapan Çağaptay, "Bazıları için, iki ülke arasındaki güçlü askeri bağları rahatlatıcı olabilir ancak yeni başbakan, hakların arasında güçlü bir bağ olmadan, Türkiye'deki yükselen İsrail karşıtı hissiyatın karşısında ikili bağların devam etmeyeceğini görmelidir" dedi.

"HALKLAR ARASINDAKİ BAĞLARIN EROZYONA UĞRAMASI ASKERİ BAĞLAR İÇİN SORUN"

Türkiye'nin uzun bir süreden beri hem İsrailliler hem de Filistinlilerle var olan güçlü dostluğunun, AKP ile birlikte değiştiği, AKP'nin Hamas'ın yanında yer aldığı öne sürülen makalede, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik ağır eleştirileri, Türk okullarındaki bir dakikalı saygı duruşu, Türkiye'de antisemitizmin yükseldiği iddiaları gibi unsurlara dikkat çekilmesinden sonra şu yorum yapıldı:

"İki ülke halkları arasındaki bağların erosyona uğraması, gelecekteki askeri bağlar için sorun yaratıyor. Türkiye'de halkın ikili bağlarına olan desteği azalırken, kültürel ve ekonomik ilişkiler zayıflarken askeri ilişkinin ayakta kalabilmek için radarın altına girmesi gerekecek. Bu açıdan kamuoyunun, Türkiye'nin dış politikasını şekillendirmedeki rolünü gözardı etmek miyopluk olur. Mısır otoriter bir rejim olduğu için İsrail Mısır ile bu ülkenin halkının itirazlarına karşın güçlü bir güvenlik ilişkisini sürdürebilir ancak bu tür bir strateji, Türkiye ile işlemez. Türkiye bir demokrasidir. Halkın, İsrail ile askeri bağlara itirazları, bu bağları yeniden şekillendirecek, çek edecek ve sonunda felce uğratacak."

Bu aşamada iki ülkenin askeri bağları azaltmaktan kaçınmaları gereğinin altının çizildiği makalede, bunun yerine ilişkiyi yeniden tesis etmeye odaklanması istendi. Bu çerçevede iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin yapılması, askeri işbirliğinin artırılması ve her iki ülke PR kampanyalarının yürütülmesi gibi önerilere yer verildiği makaleye son verilirken şöyle denildi:

"İki ülke arasındaki ilişkilerin zayıflaması, ABD için de problemdir: Amerika'nın Ortadoğu'daki en iyi iki dostu araları bozuk. Türk-İsrailli dostluğu gibi ittifaklar, Ortadoğu'da ancak 100 yılda bir meydana geliyor. Başkan Obama, Türkiye ile İsrail arasındaki bağların yeniden tesis edilmesini teşvik etmelidir."

ANKA