kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AP Türkiye'yi büyüteç altına alıyor

Giriş Saati : 08.02.2009 10:43
Güncelleme : 08.02.2009 22:21
Yeni Haber
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu, Çarşamba günü, "Ergenekon" davası, parti kapatmaları ve yavaşlayan reformlar gibi konuların da değerlendirildiği Türkiye Raporunu görüşerek oylayacak. "Ergenekon" davasının olumlu karşılandığı belirtilirken sanıklara yapılan muameleden duyulan kaygının dile getirildiği raporda parti kapatma davalarına karşı çıkılıyor.

Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Ria Oomen-Ruijten'in kaleme aldığı raporun son taslağı, AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda ele alınacak.

ABHaber'e göre, Komisyonu'nda görüşüldükten sonra oylanacak olan rapor ile ilgili 120 yakın değişiklik önergesi verildi.

Daha sonra AP Genel Kurulu'nda görüşülecek rapor, 21 Ocak'ta Komisyonda ele alınması planlanmış ancak Ria Oomen-Ruijten'in eşinin vefatı nedeniyle görüşme 11 Şubat'a ertelenmişti.

"HÜKÜMET REFORM İRADESİNİ İSPATMALI"

Türkiye'nin AB reformlarında son 3 yıldır devam eden yavaşlamadan endişe duyulduğu belirtilen raporda Türk hükümetinden "2005 yılında taahhüt ettiği reform sürecine devam konusunda siyasi iradesini ispatlaması" isteniyor.

Raporda, Türk toplumunda ve önde gelen siyasi partiler arasında süren kutuplaşmanın 2008 yılında daha da derinleştiği savunulan raporda, bunun siyasi kurumların işleyişini ve reform sürecinde ilerlemeyi olumsuz etkilediği kaydediliyor.


"YENİ VE SİVİL ANAYASA ÇALIŞMALARINA BAŞLANMALI"

Taslak raporda, "Daha önceki kapsamlı Anayasa reformu çabalarının başörtüsü tartışmasıyla sonuçlanmasından ve toplumu daha fazla kutuplaşmasına yol açmasından üzüntü duyuyoruz. Temel özgürlükler ve insan haklarının korunmasını merkeze alacak yeni ve sivil anayasa çalışmalarına yeniden başlaması için hükümete çağrı yapıyoruz" deniliyor.

Oomen-Ruijten raporunda yeni anayasa çalışmalarına "etnik ve dini azınlıklar dahil sivil toplumun ve siyasi partilerin de katkı yapması" talep edilen taslak belgede, AK Parti ve DTP hakkında açılmış olan kapatma davalarıyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:

"SİYASİ PARTİLER KANUNU ÖNCELİKLİ OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİ"

"2008 yılında TBMM'deki iki partinin kapatılması istemiyle açılan davalardan endişe ediyoruz. Siyasi partiler kanununun öncelikli olarak değiştirilerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve Avrupa Konseyinin Venedik Komisyonu önerilerine bütünüyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurguluyoruz."

Belgede, "Ordu üzerinde tam sistematik sivil gözetim sağlanması konusunda ilerleme kaydedilememesinden" ve "TBMM'nin ordu ve savunma politikasını denetlemesinin güçlendirilememesinden" kaygı duyulduğu ifade ediliyor.

"ERGENEKON SANIKLARINA MUAMELEDEN ENDİŞE DUYUYORUZ"

"Yargı mensuplarının siyasi tartışmalara müdahil olmamasını güvence altına alarak yargının tarafsızlığını ve mesleki yetkinliğini güçlendirecek sistematik çabalara acil ihtiyaç duyulduğu" vurgulanan belgede, hükümetin yargıda reform çabalarını sürdürmesinin önemine işaret ediliyor.

Taslak raporda "Ergenekon suç örgütü sanıklarının yargılanmaya başlamasından memnuniyet duyuyoruz. Örgütün devlet kurumlarına sızan uzantılarının bütünüyle ortaya çıkarılması için yetkilileri soruşturmayı sürdürmeye teşvik ediyoruz. Sanıklara muameleyle ilgili (olumsuz) haberlerden endişe duyuyor, Türk makamlarından sanıklara adil yargılanma hakkı sunmalarını ve hukukun üstünlüğü ilkelerine sıkıca bağlı kalmalarını istiyoruz" deniliyor.

(ANKA)

Konyaspor - Beşiktaş
Türk basınında bugün -...
Galatasaray - Kayserispor