kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama ABD'yi dünyaya sevdirdi

07.02.2009
BBC'nin anketine göre Obama, Bush'un yarattığı "kötü ABD" imajını şimdiden değiştirmeye başladı. Türkiye'nin ABD'ye karşı olumlu bakışı yüzde 2'den 20'ye çıktı. Ankete göre Türkiye, İsrail ile AB'ye yönelik ise geçen yıla oranla daha olumlu görüşler besliyor..
ABD, George W. Bush'un başkanlığı döneminde, Irak, Afganistan başta olmak üzere Ortadoğu politikası nedeniyle dünyanın en az sevilen ülkelerinin başında geliyordu. Ancak 4 Kasım'da Barack Obama'yı başkan olarak seçmesi, dünyanın bu ülkeye bakışını olumlu hale getirdi.

AB'YE OLUMSUZ BAKIŞ
İngiliz yayın kuruluşu BBC ile Globescan kuruluşunun 21 ülkede yürüttüğü ankette, ABD'nin sevilme oranı yüzde 31'den yüzde 35'e çıktı. Geçtiğimiz yıl yüzde 2 ile dünyada ABD'yi en az seven ülke olan Türkiye, bu yıl bu oranını yüzde 20'ye çıkarabildi. Amerika'ya karşı en fazla olumsuz duygular besleyen ülkeyse bu kez yüzde 10 ile Meksika, ardından da yüzde 16 ile Mısır oldu. 21 Ekim 2007-25 Ocak 2008 arasında yapılan ankette, Türkiye'den aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Erzurum olmak üzere 11 ilde anketler düzenlendi. Türkiye'nin ABD'ye yönelik görüşleri olumlu hale gelirken aynı olumlu görüşler Avrupa Birliği'ne karşı da yansıtıldı. İki yıl önce yürütülen anketteki yüzde 30'luk olumlu tavır yüzde 44'e yükseldi. Birliğe karşı en olumsuz görüşlerse AB içinden İtalya'dan geldi.

İRAN'A TEPKİ
Ankette, Türkiye'nin Gazze operasyonuna karşın İsrail'e yönelik olumlu görüşlerinin artması dikkat çekti. Bir önceki ankette "İsrail'i seviyorum" diyen Türklerin oranı yüzde 2 iken bu oran yüzde 11'e yükseldi. İsrail'e karşı en olumsuz görüş besleyense üç yıl önce savaştığı Lübnan oldu. 21 ülke arasında Fransa'ya karşı en olumsuz görüş besleyense yüzde 21 ile Türkiye çıktı. Nükleer çalışmaları nedeniyle tepkileri üzerine çeken İran'a yönelikse Türkler "olumsuz" yorumda bulundu. Geçtiğimiz ankette yüzde 46 olan kötü bakış 61'e yükseldi. Türkiye'nin Çin'e bakışı da hızla kötüleşirken Rusya'ya yönelik olumlu oylar yüzde 16'dan 35'e yükseldi.
Haberin fotoğrafları