kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'IMF ile uzlaşamazsanız anlaşma yapmayın daha iyi'

06.02.2009
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, IMF'nin klasik stand-by'larının krize karşı yeterli olmadığını belirterek, Türkiye'nin kendi şartlarıyla anlaşma yapmasını önerdi..
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiye'nin kendi şartlarına ve küresel koşullara uygun bir anlaşma konusunda IMF ile uzlaşılamaması halinde stand-by yapmamanın daha iyi bir seçenek olacağını vurguladı. Anadolu Ajansı'na konuşan Joseph Stiglitz, Uluslararası Para Fonu IMF'nin stand-by anlaşma modellerinin yetersiz olduğunu ileri sürdü. Stiglitz "IMF'nin klasik stand-by'ları, küresel ekonominin bu krizden çıkmasında yeterli bir araç değil. İkincisi, stand-by anlaşmaları, iddia edildiği gibi kredibiliteyi artırmıyor. Krizin sebeplerinden biri olan kontrolsüzlük ve denetimsizlik, IMF'nin stand-by anlaşmalarında, ülkelere ekonomideki kontrolü kaldırmaları yönündeki tavsiyelerinden kaynaklandı. Ayrıca, stand-by anlaşmasını kestiğinizde anlaşma öncesine göre çok daha fazla kredibilite kaybediyorsunuz'' dedi.

TÜRKİYE FARKLI
IMF'nin, en son stand-by yaptığı ülkelerin, zaten başka seçenekleri olmadığının altını çizen Stiglitz "Ancak Türkiye bu ülkelerden daha farklı koşullara sahip bulunuyor'' dedi. Türk finans sektörünün, 2001 krizinin ardından aldığı önlemler ve oluşturduğu kurumlar nedeniyle, küresel kriz ortamında, ABD ve Avrupa ülkelerine göre daha az kırılgan bir durumda bulunduğunu söyledi.

AZ ETKİLENİRSİNİZ
Stiglitz, Türk firmaları ve bankalarının diğer ülkelere göre daha az dış kredi kullandığı için finans sektöründeki krizden fazla etkilenmediğinin altını çizdi. Türkiye'yi, en çok ticaret ve turizm yaptığı Avrupa ülkelerindeki durgunluğun olumsuz etkileyeceğini belirten Stiglitz "Ancak Türkiye, küresel krizde, yükselen Avrupa'da en az etkilenen ülkelerden biri olacak" dedi.