kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Modeliteler önemli görmemiz lazım

07.02.2009
Fransa'nın, NATO'nun askeri kanadına dönme başvurusu için Dışişleri Bakanı Babacan, "Modeliteleri görmek lazım" dedi Fransa'nın, NATO'nun askeri kanadına dönme başvurusu için Dışişleri Bakanı Babacan, "Modeliteleri görmek lazım" dedi..
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO'nun askeri kanadına geri dönme başvurusunda bulunan Fransa'ya olumlu fakat şartlı sinyal verdi: Modeliteleri görmek lazım. Türkiye'nin AB üyesi olmasına karşı çıkan ve tam üyelikle bağlantılı olduğu iddiasıyla AB ile 8 fasılda müzakerelerin açılmasını engelleyen Fransa geçtiğimiz yıl Bükreş'teki NATO toplantısında askeri kanada geri dönmek istediğini bildirmişti. Türkiye'nin Fransa'nın başvurusunu topyekûn veto etme hakkı bulunmuyor, ancak devam eden komite çalışmalarında Fransa'nın yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği konusunda söz hakkı bulunuyor. Ankara'nın, 26 üyeli birlikte tek başına veto bayrağı açmayacağı öğrenildi.

'DEĞERLENDİRİYORUZ'
Ali Babacan, dün Münih Güvenlik Politikaları Konferansı için Almanya'ya giderken bu soruyu yanıtladı: "Fransa'nın dönüşü başka ülkelerin dönüşüne pek benzemiyor, oldukça kendine özel bir durum. Fransa, askeri kanat içinde bazı NATO operasyonlarında zaten yer alıyor. Dolayısıyla bu konu NATO içinde şu anda görüşülüyor. Biz de değerlendirmemizi yapıyoruz. Önemli olan, NATO ittifakının güçlü olması, güçlü bir uluslararası kuruluş olarak varlığını sürdürmesidir. Ancak Fransa'nın bu kararının nasıl uygulanacağının modeliteleri de herhalde önümüzdeki dönemde görüşülecektir. Böyle bir karar oylanacak mı, oylamaya gerek var mı, yok mu, henüz bu konudaki hukuki değerlendirmeler NATO içinde yapılıyor. Hukuki olmaktan ziyade siyasi bir konu. Ama NATO üyelerinin önemli bir bölümünde bu olumlu karşılanıyor. Burada modeliteler önemli. Eminim ki Fransızlar geri dönüşle alakalı modeliteleri de en kısa zamanda sunacaklardır."