kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Beklenen indirim geldi doğalgaz fiyatı % 17 indi

31.01.2009
Doğalgaza 2008'de yapılan yüzde 72.7'lik zammın ardından beklenen indirim şubat itibariyle geldi. Başbakan, gaza konutlarda yüzde 17, sanayide yüzde 18 indirim yapıldığını açıkladı..
Doğalgazda beklenen indirim sonunda açıklandı. Geçen yıl dört kez yapılan zamlarla fiyatı yüzde 72,6 artan doğalgaza konutlarda yüzde 17, sanayide yüzde 18 indirim yapıldı. İndirimi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Hedge fonların petrole dayalı ürünleri alması, büyüme hızlarının çok yüksek olmasıyla 147 dolara kadar çıkan petrol fiyatları doğalgazda da hızlı fiyat artışlarını beraberinde getirmişti. Konutlarda kullanılan doğalgaza 1 Ocak 2008'de yüzde 7.4, haziran ayı başında yüzde 7.4, temmuz sonunda ise yüzde 16.88, ekimde yüzde 4,55 zam yapılmış son olarak yüzde 22.5'lik artış kasımda gerçekleştirilmişti. Geçen yılın tamamında kümülatif olarak yapılan zam oranı ise yüzde 72.7 olarak hesaplanmıştı. Sanayide ise artış yüzde 74.9'a ulaşmıştı.

KRİZLE BİRLİKTE PETROL DÜŞTÜ
Eylül ortasında tüm dünyayı etkisi altına alan krizle birlikte sanayinin yavaşlamasıyla birlikte enerji tüketiminde yaşanan düşüşler başta petrol olmak üzere tüm enerji fiyatlarını hızla aşağıya çekti. Petrol fiyatları 30-40 dolar bandında hareket etmeye başlarken enerji fiyatları da düşüşe geçti. Benzin fiyatlarında 1 liraya yakın düşüşün ardından doğalgazda beklenen indirim dün resmen açıklandı. İlk gelen bilgiler yüzde 14-15 arasında yapılacağı yönündeyken dün Başbakan Erdoğan, Topkapı Kültür Parkı, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Topkapı Sosyal Tesisleri'nin açılış töreninde "Bugün yine önemli bir müjdeyi veriyorum" diyerek doğalgaza konutlarda yüzde 17, sanayide yüzde 18 indirim yapılacağını açıkladı. Bu indirimle birlikte geçen yılın başından bu yana yapılan zam yüzde 60'lara geriledi. Başbakan da konuşmasında geçen yıl yapılan zamları küresel şartlar sebebiyle enerji fiyatlarında büyük artışlara bağlarken şu değerlendirmeyi yaptı: "Petrol, dünyada varili 150 dolarlara kadar çıktı. Tabii bunun doğalgaza da olumsuz etkileri oldu. İnişler sebebiyle arkadaşlara bir çalışma yaptırdık . 1 Şubat 2009, yani yarından (bugün) itibaren gaz fiyatını evlerde yüzde 17, sanayide yüzde 18 indiriyoruz.''