kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Irak’ı seçim afişleri süslerken çok az kadın resminin asılmasına izin verdi. Kimi kadın adaylar, kendilerine söz verilmemesinden şikâyetçi. Ramadi’den aday olan Intisar Fakhri, Kadınların bir şey söylemesine izin verilmiyor. İsmimi listede gördüğümde aday olduğumu öğrendim. Partiler kontenjanlarını dolduruyorlar.

Irak'ta kadının yüzü yok

31.01.2009
Irak dün ilk kez vilayet konseyi için oy kullandı. Seçimlerde 440 sandalyenin yüzde 30'unun kadınlar tarafından doldurulması gerekiyor. Ancak kadın adaylar öldürülmekten korktukları için yüzlerini göstermeden kampanya yürüttü..
SEÇMEN SAYISI
15 milyon

SEÇİLECEK VİLAYET ÜYESİ
440

OY KULLANAN EYALET SAYISI
14

ADAY SAYISI
14 bin

KADIN ADAY SAYISI
4 bin

Irak'ta dün 2005'ten sonra ilk kez vilayet konseyi üyelerini belirlemek için yerel seçimler yapıldı. 15 milyon seçmen 440 sandalyenin yeni üyelerini belirlemek için erken saatlerden itibaren sandık başına gitti. Polis, asker, hastanede tedavi gören hastalarla mahkumlardan oluşan 614 bin kişilik seçmen grubuysa oylarını çarşamba günü kullandı. 2009 genel seçimlerinde kimin iktidarı ele alacağını göstereceği için büyük öneme sahip olan yerel seçimlere Sünni gruplar da diğer seçimlerin aksine geniş oranda katıldı.

TEHDİT ÇOK
Ancak Sünnilerin bile "küsmekten" vazgeçtiği seçimlerden Iraklı kadınlar hala ümitsiz. 440 sandalyenin ülke anayasasına göre yüzde 30'unun kadınlar tarafından doldurulması lazım. Ancak bu sayıya ulaşılıp ulaşılmayacağı hala belirsiz. Seçimlere katılan 4 bin kadın aday ise köktendinci örgütlerin tehditleri nedeniyle seçim kampanyaları sırasında evlerinden bile çıkmaya cesaret edemedi.

'ERKEKLER BİZE OY VERMİYOR'
Kadın Yöneticiler Enstitüsü Başkanı Sundus Abbas, "Kadın adayların sayısını artırmak için çok uğraştık. Ancak kadınlar korkudan aday olamadı. Olanların bir kısmının arkalarında güçlü aşiretler var. Ancak sadece bir şeyleri değiştirmek için aday olan kadınların seçim posterlerinde kendi yüzleri bile kullanılmıyor. Suikast korkusundan yüzlerini saklıyorlar" diye konuştu. Seçimlere katılan ve yüzünü gizlemekten çekinmeyen Zehra Hamza Ali, erkeklerin kadınlara oy vermekten çekindiğini, kadın adayların son derece yalnız bir kampanya yaşadığını söylüyor.