kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Uzağa gitmeye gerek yok parayı yurtiçinden bulalım'

UFUK ŞANLI
31.01.2009
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kefeli, Türk bankalarının ihtiyaç duyduğu uzun vadeli fonların yurtiçi tasarrufların kullanılması yoluyla sağlanabileceğini söyledi..
Hazine Müsteşarlığı'nın yurtiçi tasarrufların sisteme kazandırılması amacıyla gelir ortaklığı senedi ihracına başlaması bankacıları da heyecanlandırdı. Akbank Uluslararası Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, küresel piyasalarda yaşanan daralma nedeniyle Türk bankalarının uzun vadeli ve ucuz finansman teminin de zorlandığını belirterek, "Seküritizasyon (Gelecekteki nakit akımlarına dayalı menkul kıymetleştirme) piyasası ülke içinden temin edilecek kaynaklarla canlandırılabilir" dedi. Küresel kriz nedeniyle bu piyasanın ciddi anlamda küçüldüğüne işaret eden Kefeli, bu durumun faizlerin yükselmesine neden olduğunun altını çizdi. Bu olumsuz gelişmelere rağmen Latin Amerika'da canlı bir piyasa oluştuğuna dikkat çeken Kefeli, "Brezilya, Peru gibi ülkelerde ciddi bir piyasa var. Bunun nedeni de çıkartılan kğıtların dhildeki piyasalara satılması. Bu ülkeler kendi emeklilik ve sigorta fonları eliyle uzun vadeli borçlanmaya olanak sağlayan bir piyasa oluşturdular. Benzer bir uygulama Türkiye'de de yapılabilir" diye konuştu. Akbank yöneticisi, çıkartılacak varlığa dayalı uzun vadeli tahvillerin başta bireysel emeklilik fonları olmak üzere yatırımcılar kurumsal yatırımcılardan büyük ilgi göreceğini vurgulayarak, "Ben Türk bankalarının ihtiyaç duyduğu uzun vadeli fonların yurtiçi tasarrufların kullanılması yoluyla sağlanabileceğini düşünüyorum. Uluslararası fonların yatırım yapma iştahının azaldığı bu ortam bizi yurt içi fırsatlara daha fazla odaklanmaya zorluyor" şeklinde konuştu.

'2010'DA İŞLER RAYINA GİRER'
Deneyimli bankacı uluslararası mali piyasaları yerle bir eden krizin yaralarının henüz sarılamadığını ifade ederek, "2009 ortasında başlayacağı öngörülen iyileşme sürecinin 2010 başına sarkmış görünüyor. 2009'un üçüncü çeyreğinden başlayarak yavaş bir iyileşmenin başlayacağını ve 2010'un başından itibaren de işlerin yeniden rayına oturacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları