kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Altına yatırım yapmak cazip mi?

Her şey 1 Mart 2003'te ABD'nin Irak'ı işgal etmesiyle başladı!.. Altın fiyatları yükseldikçe yükseldi, altının onsu bir ara 1050 doları bile gördü. Altın, yatırımcı için güvenli bir liman. Küresel durgunluğun sürdüğü, güvensizliğin dibe vurduğu bir dönemde acaba herkes varını yoğunu altına mı yatıracak? Altın fiyatları nereye gidecek? Kısacası altına yatırım yapmak cazip mi? Sözü uzatmayalım.
Altın piyasasında iki tez vardır.
İlki; Anglo Sakson tavrı. Bu tez nakitin gücüne inanır, altını bulduğu an dağıtır.
İkincisi; Doğu Devlet geleneğidir. Bu gelenek "Savaşın olduğu yerde altın alın" der.
Açıkçası 6 yıldır Ortadoğu başta olmak üzere İran, Pakistan, Orta Asya, Doğu Avrupa, Güney Rusya, Kuzey Afrika ve Balkan ülkeleri inanılmaz bir biçimde altın talebi yarattı. Abartmıyoruz, Türk kuyumculuk sektörü ise gelen tüm talebi karşıladı.
Türkiye'nin dört önemli kuyumculuk merkezi var. Edirne-Kayseri-Trabzon-Gaziantep merkezli büyük kuyumculuk merkezleri saydığımız bölge ülkelerine ihracat yapmaya devam etti.
Bu dört merkez her gün İstanbul'dan 80 ile 100 kilo arasında altın talep ediyor.
Kuyumculuk merkezi ise resmi yollardan ithalat yaparak, aldığı altını işleyerek talebi karşılıyor. Altın piyasasında buna "kuşakçılık" deniliyor.
Kuşakçılıkta altın gider, para gelir!
Güven esastır.
2008 Ağustos ayından bu yana altın talebinde bir daralma var.
Çünkü ABD, "Irak'taki 140 bin askeri kademeli olarak çekeceğim" dedi. ABD'nin Irak'tan çıkış açıklamaları altın talebini düşürmeye yetti.
Peki, altında bundan sonraki süreçte ne olur? Emtia fiyatlarını yakından takip eden mali piyasa analistleri; altın fiyatlarının çok yükseleceğini söylüyor. Bu durumu "doların güvensizliğine" bağlıyorlar.
Fiziki hareketlere bakıp, gerçek talebi izleyenler ise ABD'nin sahadaki asker sayısına ve askerin bulunduğu bölgede uyguladığı şiddetin derecesine göre altın piyasasını takip ediyorlar. Onlara göre; ABD Başkanı Obama'nın Afganistan ve İran politikası altının yolculuğunu belirleyecek! ABD'nin NATO odaklı Asya geçişi altın fiyatını uçurmaya yetecek.
Yasal Uyarı : Tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi izin alınmadan kullanılamaz.

http://sabah.com.tr/gizlilik_bildirimi.html