kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Türk müteahhitlerine büyük iş fırsatı

Kriz ABD'de patladı. Çözüm de ABD'den gelecek. O yüzden kimse koltuğuna yeni oturan Başkan Obama'dan sihirli bir çözüm paketi beklemiyor. ABD'nin bir an önce yeni sistemi kurmasını istiyor! Öyle ya; Obama ne yapacak? Elbette bir taraftan evin içini temizleyecek, paketler açacak. Tüketimi canlandıracak. Diğer taraftan da başta Irak olmak üzere İran, Afganistan ve Ortadoğu 'ya odaklanacak. Bulunduğumuz coğrafyada "yepyeni lego" oluşturulacak!..
Irak yeni lego için gösterge...
2009'da 150 bin ABD askeri kademeli olarak Irak'tan çekilecek. Irak'ı koruyacak ülkeler belli olacak, petrol ve doğalgaz yolculuğu netleşecek. Sonuçta Türkiye, Irak Ulusal Hükümeti ile iyi bir diyalog içinde. Türk Dışişleri, ulusal hükümete " ağabeylik" yapıyor. Irak'ın bugüne kadar Ukrayna 'dan tüm askeri malzeme ve donanım alımını bile Türkiye organize etti. Eğer diplomaside "Kanallar açık ise sorun yok!" demektir.
Türkiye ve Irak kanalı şimdilik açık.
Irak Hükümeti boş durmuyor!.. Şubat ortasında Irak'ın petrol ve doğalgazını çıkartmak için yetki belgesi alan petrol şirketlerini İstanbul 'da buluşturuyor. Petrol şirketleri güven olmayan yerde çivi bile çakmaz! Demek ki, önümüzdeki dönemde Irak rahatlayacak.
Petrol zirvesi bu yüzden Türkiye için önemli. Irak petrol ve doğalgazının nasıl çıkacağı kadar, çıkan petrol ve doğalgazın dünya piyasasına nasıl ulaşacağı, Türkiye'nin öncülük ettiği Nabucco projesine nasıl bağlanacağı da çok önemli!
Başbakan Erdoğan, 4 yıl sonra çıkarma yaptığı AB'de, özellikle enerji müzakerelerini kilitlenme noktasına getiren Kıbrıs Rum Kesimi' ne karşı enerji kartını açtı.
Elindeki kartta Irak ve krizi fırsata dönüştürme kozu var. Çünkü İstanbul'daki toplantıda Irak petrol ve doğalgazının çıkarılması, taşınması yanında yapılacak boru hatları inşaat yatırımları gündeme gelecek. Türkiye'nin bu kez inşaat yatırım pastasından büyük pay alması şart.
Irak, Kuveyt üzerinden Dubai kanalıyla malzeme alabilir. Basra bölgesinin petrol ve doğalgaz boru hattı inşaatı için Dubai devreye girebilir. Ancak Kuzey Irak'taki petrol ve doğalgaz boru hatlarının yapımı için Dubai üzerinden malzeme taşımak hayli zor.
Türkiye üzerinden Erbil 'e ulaşmak çok daha kolay. O yüzden Türkiye vakit kaybetmemeli. Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) bu konuyla ilgili özel toplanmalı! Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki sınır kapılarından geçişe kolaylık sağlanmalı! Yabancı yatırımcının çalışma sistemini sevmediği Mersin Serbest Ticaret Bölgesi gözden geçirilmeli. Yurtdışı müteahhitler bu iş için hazırlanmalı.
Ve, Türkiye krizi fırsata dönüştürmeli!..