kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çığ altında kalan dağcılara hüzünlü veda

AJANSLAR
Giriş Saati : 26.01.2009 17:00
Güncelleme : 26.01.2009 21:14
Yeni Haber
Gümüşhane'nin Torul ilçesi Zigana Dağı'nda meydana gelen çığ faciasında hayatını kaybeden 10 dağcıdan 8'i için Trabzon Valiliği önünde tören düzenlendi.

ÇIĞ ALTINDA KALAN DAĞCILARA HÜZÜNLÜ VEDA...

Törene Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Trabzon milletvekilleri Kemalettin Göktaş, Mustafa Cumur, Akif Hamzaçebi, Cevdet Erdöl, Safiye Seymenoğlu, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karacan, askeri yetkililer, bürokratlar ve 3 bine yakın vatandaş katıldı.

Trabzon'dan dün sabah saatlerinde Zigana Dağı'na dağ yürüyüşüne gelen Dağcılık Kulübü üyesi 17 kişi, saat 11.00 sularında bir anda kopan çığın altında kalmıştı.

Faciada hayatını kaybeden Doktor Davut Akdeniz, Doktor Dursun İnan, Erhan Terzi, Hüseyin Karaosmanoğlu, Burçak Sevim (25), Yasemin Aktaş (35), Özlem Timurcioğlu (26), Gülhanım Piyale (49) için Trabzon Valiliği önünde tören düzenlendi.

Hayatını kaybedenlerden Hüsniye Sarıbıyık, memleketi Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesine, Hasan Ali İsaoğlu ise Trabzon'un Arsin ilçesine gönderildi.
Törende konuşan Bakan Murat Başeskioğlu, yaşanan facianın yalnız Trabzonluların değil bütün ülkenin yüreğine ateş düşürdüğünü ifade etti.
Olayda hayatını kaybedenlerin acısını paylaştığını belirten Başeskioğlu, "Ölüm ani, çabuk, hazırlıksız. Buna dayanmak zor. Bu nedenle ailelerin feryadını anlıyoruz. Acılarını paylaşıyoruz. Hayatını kaybeden 10 vatandaşımız, kendileriyle, doğayla barışık, binlerce insanın hayatını kurtarmış doktorlar, birçok yetiştirmiş eğitimcilerdi. Memleketimizin başı sağ olsun." dedi.

Bayındırlık Bakanı Faruk Özak da, yaşanan elim kazada çok önemli değerlerin kaybedildiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da taziyelerini ileten Bakan Özak, "Zigana'ya çığ düştü, ama bu çığ milletimizin yüreğine kor oldu, yaktı." ifadelerine yer verdi.

VALİ OKUTAN ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Trabzon Valisi Nuri Okutan da çok önemli 10 dostunu kaybettiğini ifade etti. Vali Okutan, cuma günü Başbakan Erdoğan'ın Trabzon ziyareti olmasaydı, kendisinin de bu 10 dağcı ile pazar günü Zigana'da olmayı planladığını dile getirdi.

Dağcıların üye olduğu Trabzon Dağcılık Kulübü (TEDAK) Başkanı Ercan Bostan, gözyaşları içerisinde yaptığı konuşmasında, dün gece sabaha kadar bunun bir rüya olması için dua ettiğini söyledi.

Bostan, "Güneş yeniden doğsa, bugün hiç yaşanmamış olsa dedim, ama olmadı. Keşke ben de onlarla olsaydım." diye konuştu.
Tören, İl Müftüsü Ahmet Bulut'un yaptığı duayla sona erdi. Cenazelerin başında gözyaşı döken yakınlarının feryatları yürekler yaktı.


Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda çığ altında kalarak hayatını kaybedenlerden 3'ü Trabzon'un Akçaabat, 2'si Arsin, 1'i Düzköy ilçesinde toprağa verildi.

Çığ altında kalarak hayatını kaybeden inşaat mühendisi Burçak Sevim (26), resim-iş bölümü mezunu Özlem Timurcuoğlu (26) ile mimar Gülhanım Piyale (49) için Akçaabat ilçesindeki Ak Cami'de cenaze töreni düzenlendi.

İkindi vakti düzenlenen törene, Timurcuoğlu, Sevim ve Piyale'nin yakınları, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Nuri Okutan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı.Ayrı ayrı kılınan namazların ardından cenazeler, merkezdeki aile kabristanlarına defnedildi.

''ARKADAŞLARIMIZ O SABAH NİYE O GÜZERGAHTAN GİTTİLER ANLAYAMIYORUM''


Bu arada, çığın altında kalan gurupta yer alan ancak yeğenine kayak dersi vermek için kazanın olduğu yürüyüşe çıkmayan Sevgi Gültekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zigana Dağı çevresinin çok sık gittikleri bir bölge olduğunu belirterek, ''Ama kazanın meydana geldiği alana hiç gitmemiştik. Arkadaşlarımız o sabah niye o güzergahtan gittiler anlayamıyorum. Bizim güzergahımız değil orası. En önde Erhan (Terzi), arkasında diğerleri gitmiş'' dedi.

Kazadan sağ kurtulan Hasan Anahar'ın telefon açmasıyla olay yerine hemen ulaştıklarını ifade eden Gültekin, ''Erhan'ı, Burçak'ı ve Yasemin'i çıkararak kalp masajı yaptım. Ben zaten sağlıkçıyım. Özellikle Erhan ile çok uğraştım ama kendisini kurtaramadım'' diye konuştu.
Gültekin, sağlık ekibinden malzeme istediklerini ancak gelen malzemelerde bazı eksikler bulunduğunu öne sürdü.

DİĞER CENAZELER

Olayda hayatını kaybeden Hüseyin Karaosmanoğlu, Arsin ilçesine bağlı Yanbolu beldesinin Kuzguncuk köyünde, Hasan Ali İsaoğlu ise ilçenin Yeşilyalı beldesinde ikindi vakti kılınan cenaze namazlarının ardından aile mezarlıklarında toprağa verildi.

Dr. Davut Akdeniz ise Düzköy ilçesinde Düzköy Kültür Merkezi önünde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Büyük Mahalle'deki aile mezarlığına defnedildi.

Öte yandan, emekli doktor Dursun İnan için daha önce görev yaptığı Sürmene Devlet Hastanesi önünde tören düzenlendi.
Törene AK Parti Trabzon milletvekilleri Cevdet Erdöl ve Safiye Seymenoğlu ile Sürmene Kaymakamı Mustafa Özarslan, Sürmene Belediye Başkanı Mustafa Azizoğlu, Sürmene Devlet Hastanesi Başhekim Dr. Osman Yıldızlar, Sürmene Emniyet Müdürü Muzaffer Sağlam, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, hastane çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Buradaki törenin ardından İnan'ın cenazesi Sürmene Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

İnan'ın Kanada'da olan ailesinin gelmesinin beklendiği, bu nedenle cenaze töreninin yarın Sürmene ilçesinde düzenlenecek cenaze töreninin ardından Balıklı Mahallesi'nde defnedileceği bildirildi.
Olayda hayatını kaybeden Yasemin Aktaş ise yarın Trabzon'un Yomra ilçesinde toprağa verilecek.