kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dolar çakıldı, borsa fırladı

Giriş Saati : 26.01.2009 17:03
Güncelleme : 26.01.2009 19:26
Yeni Haber
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri, günlük bazda ortalama yüzde 4,79 oranında değer kazandı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 670,63 puan artarak 25.970,00 puandan kapandı.

Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 2,65 oldu.
İlk seanstaki 517,54 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.188,17 puan yükseldi.

Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 4,79 değer kazandı.

DOLAR GERİLEDİ

Bugün bankalar arası ilk işlemlerde 1.6710/60 seviyesinden güne başlayan dolar, daha sonra hızla düşüşe geçti. Kotasyonlar, piyasanın kapanışı saatinde 1.6150 seviyelerine kadar geriledi.

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki toparlanma, global piyasalardaki olumlu hava ve IMF anlaşmanın kısa sürede netlik kazanabileceği beklentisiyle dolar 1.63 liranın altına inerken, gösterge tahvilde bileşik faiz işlem bazında yüzde 15 bileşiğin altına geriledi.

Global piyasalardaki hareketin TL'nin değer kazancındaki ana nedeni olduğunu vurgulayan yabancı bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki toparlanma, yerellerin IMF ile ilgili olumlu beklentileri ve gelire endeksli senetlerin (GES) Körfez sermayesini çekebileceği yönündeki beklentiler hatta Durmuş Yılmaz'ın enflasyon toplantısı öncesinde dün yaptığı açıklamalar.... Bunların tamamı piyasada etkili oldu" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın IMF'den gelecek kaynağın kullanımı ile ilgili yaptığı açıklamaları vurgulayan bankacı, "Durmuş Yılmaz'ın özellikle IMF ile ilgili gelecek kaynağın kullanım şekli ile ilgili açıklamaları önemliydi. Yılmaz, kaynağın Merkez Bankası'ndan çok Hazine'ye aktarılmasının daha yararlı olacağına inandığını söyledi. Bu piyasalar için oldukça önemli. Ancak global piyasalardaki olumlu hava olmasaydı bunun tek başına bir etkisinin olmasını da bekleyemezdik" dedi.

Yılmaz, Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu ve Burhan Göklemez'le birlikte dün Ekonomi Muhabirleri Derneği(EMD) üyeleriyle düzenlediği kahvaltılı sohbet toplantısında, IMF'den alınacak kaynağının kullanılmasına ilişkin olarak Merkez Bankası'nın elinde yeterli enstrüman bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi:

''Merkez Bankası'na gelirse biz de bunu kullandırabiliriz, kullanabiliriz; ama tercihimiz mümkün olduğu kadar, öncelikle bu para Hazine'ye gitsin istiyoruz. Hazine iç borcu yönetirken kullandığı iç borç çevirme oranları var. Dolayısıyla Hazine ne kadar az borçlanırsa piyasaya o kadar para verecek; özel sektörümüzün kullanabileceği fonlar o kadar fazla olacak.''

Başka bir bankanın yöneticisi ise artık piyasada bu hafta da dahil olmak üzere IMF anlaşmanın kısa sürede tamamlanacağına ilişkin beklenti hakim" dedi.

OBAMA'NIN BU HAFTAKİ GÜNDEMİ EKONOMİ

Piyasalara ABD Başkanı Obama'nın ekronomi çalışmalarının da olumlu etkisi oldu. ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomi danışmanları, ülkenin karşı karşıya geldiği mali sorunların çok ciddi olduğunu ve düzelmesinin de büyük zaman alacağını ifade ediyor.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konsey Başkanı Lawrence Summers, Obama yönetiminin ekonomiyi canlandırma paketinin bankaları güçlendirme değil, tıkanan kredi piyasalarını açmayı hedeflediğini belirtti.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti Azınlık Grubu Başkanı John Boehner, programın küçük işletme sahipleriyle diğer işadamlarının, ulusal ekonomiye yatırımlarını teşvik etmesi gerektiğini savundu. Bugün Obama'nın maliye bakanı adayı Tim Geithner'ın Senato'dan onay alması bekleniyor.

Yeni başkan milyarlarca dolarlık ekonomiyi canlandırma paketini Kongre'ye kabul ettirip, Şubat ortalarına kadar yasalaşmasını sağlamak için çok büyük çaba gösteriyor.

Obama, bu çerçevede Yardımcısı Joe Biden ile önde gelen ekonomi danışmanlarını, Pazar günü yayınlanan televizyon programlarına göndererek, Amerikan halkının plana desteğini kazanmaya çalışıyor. Biden CBS televizyonunda halkı ekonomik krizin giderek derinleştiği konusunda uyardı ve hiç gecikmeden harekete geçmek gerektiğini vurguladı. Biden, "Ekonomiden iyi haber gelmiyor. Kriz her geçen gün biraz daha büyüyor" diye konuştu.

Summers, Obama'nın, bu krizi aşabilmek için yeni harcamalarla vergi
indirimleri arasında bir denge kurmaya çalıştığını ifade etti. Summers, "Başkan dengeli bir yaklaşım uyguluyor ve her yönden gelecek önerilere açık olduğunu belirtti. Kurtarma paketinin yapısı kuşkusuz, Kongre'den geçerken değişecek. Ve başkan her çeşit iyi fikre açık" diye konuştu.

Kongre'de çoğunluğa sahip bulunan Demokratlar, harcamaların artırılmasını isterken, azınlıktaki Cumhuriyetçiler vergi indirimlerine ağırlık verilmesini istiyor.

Cumhuriyetçi Parti grup başkanı John Boehner ise, ekonomik kurtarma paketinde çok fazla israf kaleminin bulunduğunu ve ortalama bir vatandaşın ihtiyaçlarına cevap vermediğini savundu.

Cuma günü her iki partiden Kongre üyeleriyle ekonomik paketi görüşen yeni başkan, Cumhuriyetçi Partili liderleri ikna edebilmek için yarın yeniden Kongre'ye gitmeye hazırlanıyor.

Şu anda Kongre'de dolaşmakta olan ekonomik kurtarma paketinin, Obama'nın imzasına hazır hale gelinceye kadar, 820 milyar doları aşması bekleniyor. Beyaz Saray, paketin amacının, geçen yıl 2 milyon 600 bin iş kaybına sahne olan ekonomiyi, 4 milyonluk bir istihdam oluşturacak şekilde canlandırmak olduğunu söylüyor.