kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Jandarmaya 'Hacker' eğitimi

Ceyda KARAASLAN - ANKARA
25.01.2009
TSK'da görüntü sızdırmaya karşı hacker'lardan korunma yöntemleri anlatıldı. Bir hacker'in komutan gibi davranabileceği uyarısı yapıldı..
Aktütün saldırısı gibi görüntü sızdırma olaylarına karşı jandarma personeline "Bilgisayar korsanlarından nasıl korunacağı" anlatıldı. 'Jandarma' dergisinde Jandarma Muhabere Binbaşı Yaşar Buçkun, yöntemleri şöyle sıraladı:

* Başkasıymış Gibi Davranmak: Hacker, komutan gibi davranarak zararsız görünen bazı bilgileri isteyebilir. Genellikle telefon üzerinden bilinen birkaç bilgi (doğum tarihi, son fatura bilgisi, vb) kullanılarak güven yaratılır ve bilgilere ulaşılır.

* Avlanmak: Hedef alınan kişiden özel bilgi elde etmek için ödül vaat etme, merak uyandırma, korkutma... vb taktikleri kullanılır. Şifre çalmak amacıyla resmi bir kuruluş ya da şirketten geliyormuş gibi e-posta gönderilerek bazı kişisel bilgilerin güncellenmesi istenir.

* Telefonda Avlanmak: Hedef alınan kişinin banka veya şirketinin kendi sesli yanıt sistemi gibi kullanılması. Sahte ses yöntemine dayanan bu teknikte, kişinin girdiği şifreye birkaç kere hatalı denilerek kullandığı tüm şifreler elde edilmeye çalışılır.

* Truva Atı: Güzel bir ekran koruyucu, sistem güvenlik yaması, paralı yazılımları ücretsiz elde etme vaadi içeren e-postalar Truva Atı içerebilir.

* Yol Elması: Truva Atı... vb içeren bir yazılım hedef kişinin bulabileceği bir yere bırakılarak merak duygusu uyandırılır. Takılınca devreye girer.

* Bir Şeye Karşılık Bir Şey: Yapılan bir iyiliğe karşılık hedeften iyilik istenir.