kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Kış Şenliği'nde çığ felaketi

26.01.2009
Zigana Kış Şenliği'ne katılmak için yola çıkan 17 kişilik bir ekip, 2 bin 100 metre rakımda çığ altında kaldı. 10 amatör dağcı karların altında kalıp can verdi Felaketten hiç yara almadan kurtulan 4 kişi hemen valiye haber verdi. 3 kişi de hastaneye kaldırıldı. Durumlarının ağır olmadığı belirtildi Emel Şimşek isimli amatör dağcı, çığ öncesi, bir silah sesi duyduğunu öne sürdü. Yetkililerse çığ kopması sırasında benzer bir ses çıkacağını vurguladı..
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Trabzon'dan yola çıkan Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği üyesi 17 kişi, dün sabah saatlerinde çığ altında kaldı. Zigana Dağı'nda yaşanan felakette 10 kişi can verdi. Acı olay şöyle gelişti: Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Zigana Kış Şenliği'ne katılmak ve kayak yapmak için yola çıkan ekip dün sabah bölgeye geldi. Gümüşhane'nin Torul ilçesi Zigana Dağı'nda kayak yapmak isteyen ekip karın kayağa elverişli olmadığını görünce doğa yürüyüşüne çıkmaya karar verdi. Ancak saatler yaklaşık 11.00'i gösterirken Zigana Dağı'nın 2 bin 100 metre rakımlı Barutçu mevkisine geldiklerinde, birden büyük bir gürültüyle çığ düştü. Tonlarca karın 1 kilometre kadar sürüklediği ekipten sağ kurtulanlar hemen Trabzon Valisi Nuri Okutan'ı arayarak durumu bildirdi. Bunun üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ve ambulans sevk edildi.

EKİPLER BÖLGEYE SEVK EDİLDİ
Yakın bir noktada bulunan Rize Verinçek Dağcılık Kulübü üyeleri ve sivil savunmu uzmanlarının da bulunduğu Erzurum'daki hava ambulansı hemen bölgeye intikal etti. Trabzon, Rize ve Gümüşhane'den sivil savunma ve karayolları ekipleri geldi. Arama kurtarma ekipleri vakit yitirmeden uzun arama çubuklarını kara batırarak yer tespiti yapmaya çalışırken iş makineleri de olay yerinde hazır bulundu. 4 kişi yoğun çalışmalar neticesinde veya kendi çabalarıyla kardan çıkarken 3 kişi de yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 10 dağcı ise çığ felaketi yüzünden yaşamını yitirdi. Olayı haber alır almaz Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Faruk Özak, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ve Trabzon Valisi Nuri Okutan olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

Çığ altında hayatını kaybedenlerin isimleri:
*
Dursun İnan (Doktor)
* Davut Akdeniz (Doktor)
* Özlem Timurcuoğlu (Resim öğretmeni)
* Burçak Sevim (Mimar)
* Hasan Ali İsaoğlu
* Gül Piyale (Kimya Mühendisi)
* Yasemin Aktaş
* Hüsniye Sarıbıyık
* Erhan Terzi
* Hüseyin Karaosmanoğlu (İller Bankası eski 17. Bölge Müdürü)

Yara almadan kurtulanlar:
*
Ural Ayar
* Hasan Çiftçi
* Emel Şimşek

Yaralılar:
*
Elmas Aykaç (Laboratuar teknisyeni)
* Yonca Yılmaz (Hemşire)
* Rahmi Keleş
* Hasan Anahar

ERZURUM'DA ÇIĞ UYARISI
Öte yandan Erzurum'da Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından "çığ uyarısı'' yapıldı. Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan "meteorolojik uyarı''da, il genelinde aralıklarla kar yağışı beklendiği bildirildi. Hava sıcaklıklarının hafta boyunca ortalama sıfır derece civarında olmasının beklendiği belirtilen açıklamada, bugün gün boyu güneybatı yönünden esecek orta kuvvetli rüzgârın, çığ için gerekli şartları yaratabileceği kaydedildi. Bu arada hemşire Deniz Eroğlu'nun geziye katılmadığı, yerine kendisi gibi kulübün üyesi olan annesi emekli hemşire Hüsniye Sarıbıyık'ı gönderdiği öğrenildi. Hüsniye Sarıbıyık kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Sinan AYDIN - Adnan RAMOĞLU - Ahu BOZLAR- Serhat KAYA - Orhan YURTSEVER - Erhan DOĞAN Levent USTABAŞI - Özgür ÖZDEMİR - Batuhan ÇAVDAR / SABAH
Haberin fotoğrafları