kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kurum Başkanı Keramettin Kurt, SABAH’a konuştu.

Mağdur çocuklar için 'aynalı oda'da teşhis

ERHAN ÖZTÜRK
22.01.2009
Üzmez davasındaki raporla ağır biçimde eleştirilen Adli Tıp 6. Kurulu, mağdur çocukları oyuncaklarla dolu "aynalı odada" gözlemleyerek muayene ediyor..
Vakit Gazetesi Yazarı Hüseyin Üzmez'in 14 yaşındaki B.Ç. adlı küçük kıza cinsel istismar suçundan yargılandığı davada tahliye kararı verdiren raporuyla eleştirilere hedef olan Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu, şiddet, cinsel taciz ve istismar mağduru çocuklar için "aynalı terapi odası" yaptırdı. Bu sayede Adli Tıp Genel Kurulu'nca muayene edilecek vakalar, eskinin aksine Genel Kurul üyeleri ile yüz yüze gelmiyor. İki uzman doktorun görev yaptığı odaya, oyuncaklar, renkli sandalyeler, legolar, yer minderleri vs. konuldu. Doktorun oturduğu masanın altındaki mikrofon sayesinde, konuşmaların tamamı kurul üyeleri tarafından dinlenebiliyor, çocukla doktorun tüm hareketleri izlenebiliyor. Genel Kurul salonuna yerleştirilen ses sistemi kanalıyla üyelerin çocuğa sormak istedikleri sorular, doktorun taktığı kulaklık üzerinden iletilebiliyor. Böylece gözlem yapabilen üyeler, herhangi bir soru işaretine yer bırakmaksızın kanaatlerini rapora yazdırabiliyor.

'GÜNAH KEÇİSİ OLDUK'
Üzmez davasında "mağdurun ruh sağlığı bozulmamıştır" şeklindeki raporla tartışmaların odağında kalan Adli Tıp Kurumu'nun 5 yıllık başkanı Uz. Dr. Keramettin Kurt, SABAH'a konuştu. "Doktor ile çocuk renkli odada konuşurken, çocukların mimiklerine, hareketlerine göre ve farklı sorularla Kurul'un kanaatleri daha objektif hale geliyor" diyen Kurt, Hüseyin Üzmez'in tahliyesinin Adli Tıp Kurumu'nun raporuyla yapılmadığına dikkat çekti: "Mahkemede çocuğun yaşına ilişkin tereddüt oluşmuş. B.Ç. 15 yaşındaysa yetişkin, 14 yaşındaysa çocuk yaşta bir çocuğa istismar suçlaması yapılacaktı. Ancak bu tereddüt giderilmemiş ve tahliye kararı verilmiş. Hüseyin Üzmez'in tahliyesinin ardından da çocuğun 14 yaşında olduğuna ilişkin rapor gelmiş. Adli Tıp da günah keçisi seçilmiş. Kaldı ki, Adli Tıp raporları mahkemeler için bağlayıcı değil."

'3 KERE UZMAN İSTEDİK'
Raporun iddia edildiği gibi bir değil 33 günde çıktığını belirten Kurt şöyle devam etti: "Olaydan sonra 6. İhtisas Kurulu'na çocuk psikiyatristi atandığı haberleri çıktı. Sanki biz hata yapmışız sonra aklımıza gelmiş gibi gösterilmesi yanlış. Sağlık Bakanlığı'ndan 25 Mart, 21 Mayıs ve 12 Eylül'de, iki çocuk psikiyatristi atanması için talepte bulunmuştum. Ancak atamalar yapılamadı."