kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki uyarı, iki tavsiye

Duygu GÜVENÇ / Ersan ATAR
21.01.2009
Gül, zirvede hukukun üstünlüğü ve usul yasalarına uyulması gerektiği uyarılarını yaparken, "Sorunları hukuk yoluyla aşın" ve "Toplumda güveni pekiştirin" tavsiyelerinde bulundu..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ergenekon operasyonlarının gölgesinde, yasama-yürütme ve yargı erklerini sivil ve askeri unsurları ile "demokrasi ve hukuk sofrası"nda buluşturdu. Anayasa'nın 104'üncü maddesi kapsamında "devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetme" görevi bulunan Gül'ün "yeni yıl yemeği" adı altında ilk kez bu yıl başlattığı buluşmanın en hassas gündemini, devam eden Ergenekon soruşturması kapsamında gizli kalması gereken bilgilerin medyaya yansıması, kamuoyunda hüküm verilmesine neden olacak tarzda sunulması, bu durumun toplumsal kutuplaşmaya yol açması oluşturdu. Cumhurbaşkanı, zirvenin ardından yapılan açıklamada, hukukun üstünlüğü ve topluma güven mesaj verdi. Dışişleri Konutu'n da köğle yemeğine TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Birinci Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın, Askeri Yargıtay Başkanı Hak. Tuğg. Ahmet Alkış, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hak. Tuğg. Turgut Arıbal ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen katıldı. Gül yemekten önce konukları ile tek tek tokalaştı. Sofraya geçildiğinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç oturma düzeninini anımasatarak espri yaptı. Kılıç "Yasama ve yargı bu tarafta. Yürütme karşı tarafta kalmış" deyince Cumhurbaşkanı Gül, tebessüm ederek "Olur mu? Yargı başkanlarımız da bu tarafta" dedi.

AÇIKLAMADAKİ ŞİFRE
SABAH'a ulaşan bilgilere göre yaklaşık 1.5 saat süren yemekte Ergenekon ismi konuşulmadan dava süreci ve etkileri üzerinde duruldu. Aynı hassasiyet açıklamaya da yansıdı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "Ergenekon"dan açıkça bahsedilmedi, "Hukukun üstünlüğüne ve temel ilkelerine titizlikle bağlı kalınması ve uygulamalarda usul yasalarına azami özen gösterilmesi" vurgulandı. Bu sözler, dava ve operasyonlar boyunca gündeme gelen eleştiriler konusunda Gül'ün de hassasiyeti olarak değerlendirildi.