kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
PROTESTOCULAR ÇOCUKLARINI DA GETİRDİ Duruşmayı baba Ali Tekin’in (önde, bej montlu) yanı sıra DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de izledi. ‘Halkın Cephesi’ mensubu bir grup da protesto gösterisi yaptı.

Engin Çeber için 800 avukat başvurdu

Neslihan KESKİN - Recai KÖMÜR
22.01.2009
Engin Çeber'in ölümünde işkence iddiasına ilişkin davada 800 avukat müdahil olmak istedi. Tutuksuz sanık 13 polis ise ilk duruşmaya gelmedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Engin Çeber için 800 avukat başvurdu
İstanbul Sarıyer'de, ekim ayında arkadaşlarıyla Atılım Dergisi satarken gözaltına alınan Engin Çeber'in, İstinye Muhsin Bodur Polis Merkezi ve Metris Cezaevi'nde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybettiği iddiasıyla ilgili olarak dava açılan 60 sanığın yargılanmasına dün başlandı. Duruşmaya, cezaevi ikinci müdürünün de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 41 cezaevi görevlisi katılırken tutuksuz sanık 13 polis memuru gelmedi. İlk kez, Hrant Dink davasında uygulanan, sesli ve görüntülü kayıt sisteminin yapıldığı duruşmada Çeber ailesi adına KESK Genel Başkanı Sami Evren de dahil olmak üzere 800 avukat müdahillik istedi. Ancak mahkeme, 60 kadar avukata izin verdi.

OLAY DOKTOR GELMEDİ
Bakırköy 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonunun yetersiz olması nedeniyle duruşma, daha geniş olan 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nin salonunda yapıldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı Sami Evren'in de izlediği duruşmaya İnsan Hakları İzleme ve Af Örgütü de davaya gözlemci olarak katıldı. Davanın tutuksuz sanıklarından, 'işkence yoktur' raporu veren ve 1.5 yıla kadar hapsi istenen cezaevi doktoru Yemlihan Söylemez ise gelmedi. Duruşma salonuna çok sayıda kişinin girmek istemesi üzerine izdiham yaşandı.

SUÇLAMALARI REDDETTİLER
6 tutuklu şüpheli iddiaları redderken, tutuklu sanık cezaevi ikinci müdürü Fuat Karaosmanoğlu, savunmasında şunları söyledi: "Eğer iddialar doğruysa, insanlık suçudur. 1.5 aydır ikinci müdürlük yapıyordum. Çeber'in darplı olarak cezaevine ve koğuşa alınması benim nöbetime rastlamamıştı. Cezaevi büyük bir alan. Aynı anda her yerde kontrol yapmam mümkün değil. Engin Çeber'e yönelik kötü muameleyi görmedim." Müdahil avukatı Selçuk Kozağaçlı, koğuş sayımı yarım dakika sürdüğü halde personelin neden 14 dakika 37 saniye içeride kaldığını sorunca ise Karaosmanoğlu, "Bazen sorunları olanlar dinleniyor" diye konuştu.

60 SANIĞA 280 YIL İSTENİYOR
İnfaz Koruma Başmemuru Selahattin Apaydın da sayım için koğuşa gittiklerinde Çeber'in siyasi tutuklu olduğu gerekçesiyle ayağa kalkmayı reddettiğini anlatarak şöyle konuştu: "Kollarından tutarak ayağa kaldırmaya çalıştık, ani bir refleksle kendini geriye attı ve sandalyeyle birlikte sırtüstü yere düştü. Amirimiz Yılmaz Aydoğdu 'siz sayıma devam edin biz ikna ederiz' deyince dışarı çıktık. Kimseye işkence yapmadım. Başkasının yaptığını da görmedim." Duruşma tutuksuz sanıkların savunmalarına devam edilmesi için bugün saat 10.00'a ertelendi. 24 sayfalık iddianamede, 60 sanık için yaklaşık 280 yıl hapis cezası istenirken, cezaevi 2'nci müdürü Fuat Karaosmanoğlu ve koruma infaz memurları Selahattin Apaydın, Sami Ergazi ve Nihat Kızılkaya hakkında ağırlaştırılmış müebbet talebi var.