kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erdoğan'ın uyarısı FT'de

Giriş Saati : 20.01.2009 11:54
Güncelleme : 20.01.2009 22:37
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de yaptığı, AB'nin "Enerji" başlığını bloke etmeyi sürdürmesi halinde Türkiye'nin, AB'nin Nabucco projesini desteklemeyebileceği uyarısı yankı buldu. Financial Times gazetesi, "Türk Başbakanı, uyarıyı Avrupa'nın enerji kaygılarının had safhaya çıktığı bir dönemde yaptı" derken "Türkiye, boru hattını AB üyelik müzakerelerine bağladı" ifadesini de kullandı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Brüksel kaynaklı "Türkiye, boru hattını AB üyelik müzakerelerine bağladı" başlıklı haberinde "Türkiye, AB'nin üyelik müzakerelerinin enerji bölümünü bloke etmekten vazgeçmemesi halinde, Avrupa'nın enerji güvenliği çabaları açısından kritik olarak görülen Nabucco gaz boru hattı projesini desteklemeyebileceği işaretini verdi" diye yazdı.

Gazete şöyle devam etti:

"Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, uyarıyı, Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafın bu kışta Avrupa'yı iki haftaya yakın bir süre Rus gazından yoksun bırakması nedeniyle Avrupa'nın enerji kaygılarının hiçbir zaman o kadar büyük olmadığı bir dönemde yaptı."

İngiliz gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın, Brüksel'deki bir düşünce kuruluşunca düzenlenen toplantıdaki konuşması sırasında yaptığı, "Enerji faslının bloke edilmesi halinde tutumuzu gözden geçireceğiz" yönündeki uyarısına dikkat çekerken üyelik müzakerelerinin başladığı Ekim 2005'den bu yana 35 başlıktan 10'unun açıldığını, sekiz başlığının da Türkiye liman ve havaalanlarını Rumlara açmaya yanaşmadığı gerekçesiyle dondurulduğunu anımsattı.

"ENERJİ GÜVENLİĞİ, AB ÜYELİK SÜRECİNE REHİN EDİLEMEZ"

Buna ek olarak Rum Kesimi'nin, Türkiye'ye "sempati" duyan AB ülkeleri aralarında kaygı yaratarak "Enerji" başlığını bloke ettiğine işaret eden gazete, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı "Avrupa ve Türkiye'nin enerji güvenliği, Türkiye'nin AB üyelik süresince rehin edilmeyecek kadar önemli" uyarısına da yer verdi.

Gazete, Barroso'nun "Enerji güvenliği konusu, üyelik müzakerelerinde ele alınan belirli bir unsura bağlanamaz. Komisyon'da enerji başlığı dahil, her fasıldaki blokajın kaldırılması için elimizden gelenini yapıyoruz" sözlerini de aktardı.

Barroso'nun yanında duran Erdoğan'ın ise, sabah yaptığı Nabucco uyarısını, geri almadan biraz yumuşatır gibi olduğunu yazan gazete, Erdoğan'ın "Nabucco projesi çok önemli. Sorumluluklarımızın bilincindeyiz" dediğine dikkat çekti.

Financial Times, haberinde 2014 yılına kadar tamamlanması öngörülen Nabucco projesinin yapımına henüz başlanmadığına işaret ederken projenin maliyetinin halen 8 milyon euro olarak tahmin edildiğini, halbuki ilk önerdiğinde maliyet tahminin 5 milyar euro düzeyinde olduğunu anımsattı.

Haberde ayrıca, AB tarafından potansiyel gaz sağlayıcıları olarak belirlenen ülkelerin, Nabucco için planlanan yıllık 31 metre küp miktarı karşılayacak kadar gazının olmasına ilişkin kuşkuların bulunduğunu da kaydetti.

(ANKA)