kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yulia Timoşenko Vladimir Putin

Rusya ve Ukrayna gaz zirvesinden sonra anlaştı

17.01.2009
Uluslararası gaz zirvesinin ardından anlaşma ikili görüşmeden çıktı. Rusya, Ukrayna ile Avrupa fiyatlarında yüzde 20 indirim üzerinden uzlaştıklarını açıkladı..
Rusya'nın başkenti Moskova'da dün Rusya'dan gaz alan ve Rus gazının transit geçiş yaptığı ülkelerin temsilcileri bir araya geldi. Avrupa Birliği, toplantı öncesinde Moskova ve Kiev'e uyarıda bulunarak her iki ülkenin de 'kredibilitelerini ispatlamaları' gerektiğini belirterek yapılan toplantının bu bakımdan son şans olduğunu açıkladı. Ancak zirve sonucunda Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Zirve sonrası masaya oturan Rus ve Ukraynalı liderler saatler sonra uzlaşmaya vardı.

TRANSİT ÜCRETE ZAM YOK
Yaklaşık 2 haftadan bu yana devam eden gaz krizi nedeniyle Avrupa'nın 20'ye yakın ülkesi etkilendi. Sorunun çözümü için yapılan uluslararası zirveye Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko da katılırken, Türkiye'den Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Enerji Bakanı Hilmi Güler masada yer aldı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin zirvede AB ve Rusya'nın transit gaz konsorsiyumu kurmasını önerdi. Aynı saatlerde Putin'in sözcüsü AB ülkelerinin tavrının bir çözüme ulaşmaya yönelik olmadığını açıkladı. Zirveden anlaşma çıkmadı ancak Rus ve Ukraynalı liderlerin ikili görüşmeleri devam etti. Saatler süren görüşmenin ardından anlaşmaya varıldı. Putin, Ukrayna ile Avrupa fiyatlarında doğalgaz alımı konusunda anlaştıklarını, 2009 yılı için serbest piyasa fiyatlarından yüzde 20 indirim yapılacağını açıkladı. 2009 yılında Ukrayna'nın Rusya'dan aldığı transit ücretinde ise bir zam yapılmayacak.