kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Fon'un ocağına düşenler arttı 9 ülke 49 milyar dolar borçlandı

UFUK ŞANLI
17.01.2009
İki yıl önce adam çıkartmadan bahseden IMF'nin yıldızı, küresel krizle birlikte yeniden parladı. 9 ülke Fon'la anlaşma imzaladı. Türkiye ve Polonya da görüşüyor..
Dünya ekonomilerini sarsan küresel ekonomik kriz, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yaradı. Çok değil, sadece iki yıl önce kimseye kredi veremediği için operasyon giderlerini bile karşılamakta zorlanan ve çalışan sayısını azaltma yoluna gideceğini açıklayan kurumun yıldızı krizle birlikte yeniden parladı. Sadece 2008 yılında 9 ülke ile yeni stand-by anlaşması imzalayan Fon, yeni müşterilerine toplam 48 milyar 790 milyon dolar kredi kullandırdı.

UKRAYNA LİSTE BAŞI OLDU
Krizle yerle bir olan İzlanda'ya 2.1 milyar, Beyaz Rusya'ya 2.46 milyar, Litvanya'ya 2.35 milyar, AB üyesi Macaristan'a 15.7 milyar ve Sırbistan'a da 530 milyon dolar kredi veren kurumun en büyük müşterisi ise gaz krizi ile gündemden düşmeyen Ukrayna oldu. Yulia Timoşenko'nun ülkesi geçen yıl sonunda onaylanan 16.5 milyar dolarlık kredi anlaşması ile IMF'ye en fazla borcu olan ülke unvanını elde etti. İç savaşın eşiğinden dönen ve bir türlü istikrarın sağlanamadığı Pakistan'a da 7.6 milyar dolar tahsis eden Para Fonu'nun siyasi destek verdiği bir diğer ülke de Rus ordusunun işgaline uğrayan Gürcistan oldu. Bu ülke ile 750 milyon dolarlık bir kredi için el sıkışan Fon yönetimi, El Salvador'a da 800 milyon dolar tahsis etti.

TÜRKİYE DE KUYRUKTA
IMF'nin işlerinin 2009 yılında da iyi gitmesi bekleniyor. Halen Türkiye ile 20-25 milyar dolarlık kredi için görüşmelerini sürdüren Fon'un Polonya, Slovenya, Slovakya gibi ülkelerle de temasları sürüyor. Petrol fiyatlarındaki büyük dalgalanma ve ardından gelen mali krizin IMF'ye duyulan ihtiyacı artırdığını vurgulayan uzmanlar, "Krizler, konumu tartışmalı hale gelen Fon'un yeniden doğmasını sağladı." yorumunu yapıyor.