kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İstanbul plana bağlı olarak gelişmiyor"

Giriş Saati : 18.01.2009 13:58
Güncelleme : 18.01.2009 21:56
Yeni Haber
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Ercan Karakaş, İstanbul'un çok çarpık olarak kentleştiğini ve bir planının olmadığını belirterek, "İstanbul plana bağlı olarak gelişmiyor" dedi.

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı'nın (TÜSES) düzenlediği "Sosyal Demokrat Yerel Yönetimlerin Yaratacağı Farklar" başlıklı panel öncesinde İhlas Haber Ajansı'na konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Ercan Karakaş, Cumhuriyet Halk Partisi olarak İstanbul için çok özel proje hazırladıklarını belirterek İstanbul'un yeni bir yönetime ve yönetim anlayışına geçmesini istediklerini söyledi.

İstanbul'un çok çarpık olarak kentleştiğini, bir planının olmadığını belirten Karakaş "İstanbul plana bağlı olarak gelişmiyor. İstanbul için bazı planlar yapacağız bu planın yapımına mühendis odaları, şehircilik odaları, mimarlar hep katılacaklar. Birinci koşulumuz bu İstanbul bir plana bağlı olarak sağlıklı büyüyecek bundan sonra ikincisi biliyorsunuz çok imar rantı var imar değişiklikleri büyük değer artışı getiriyor. Biz bunların onun bunun cebine girmesini ona buna peşkeş çekilmesine son vereceğiz.

Bu değer artışlarını kentin hizmetleri için kullanacağız" şeklinde konuştu.

İstanbul'un bir çok sorunu olduğuna değinen Karakaş, "Örneği ulaşım sorunu var. Ulaşımı esas olarak metro, raylı sistemi giriş yoluyla yapmayı tasarlıyoruz. Bunun için bir master planı yapılacak ona göre devam edeceğiz" dedi.

Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca İstanbul'un kültür ve bir turizm, ticaret şehri olarak gelişmesine yönelik planlarımız var. Bunları yapacağız. Bütün bunları yaparken İstanbul halkının bunlara katılmasını istiyoruz. Katılımcı bir yönetim uygulaması yapacağız. İstanbul'un tarihi ve doğal yapısının kaybolmasını istemiyoruz. Yeşil alanlar parklar ve kültürel varlıklar bundan özenle korunacak ve bunlarla imar galiye yapılmayacak." CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı aday adayı olan Çetin Gümüşoğlu ise sosyal demokrat belediyelerin insanı ve bilimi öne çıkaran belediyeler olması gerektiğini belirterek, "Bunun farklılık ortaya çıkarmak için somut ve ölçülebilir hedefler ortaya koyabilmeli, bunun hesabının verebilmeliyiz. Aynı zamanda yaşanabilirlik endeksi kentlerde çok önemli bunun için eğitimde sağlığı, ulaşıma, altyapıya yönelik projelerde belli seviye tutturmak önemli" dedi.

Bir kentin rantının kentin altyapısını geliştirmek için kullanılması gerektiğini ifade eden Gümüşoğlu, "Yani şu anda olduğu gibi spekülatörlere veya birini zengin etmek için değil kentin rantını kentin kullanmayı bir farklılık olarak görüyoruz" diye konuştu.

İstanbul için yapacakları projeler arasında ilk sırada ulaşımla ilgili projeler olacağını ifade eden Gümüşoğlu, "İstanbul'un 100 yıllık tarihine baktığımız zaman ortalama her sene 1 kilometre metro yapılabilmiş bizim iddiamız 100 km metro yapmak dolayısıyla en önemli projemiz metro yatırımı ondan sonra sulh çevre projeleri, İstanbul'un meydanlarını geliştirme 2010 Avrupa kültür başkenti olmaya aday kültürel aktiviteleri yapmak, sağlıkla ilgili projeleri yapmak aynı varoşlarda fakirleşmeye başlayan ve
oralarda kentin çürümesine yol açan yapıları daha geliştirmek" şeklinde konuştu.

Öte yandan, TÜSES'in düzenlediği "Sosyal Demokrat Yerel Yönetimlerin Yaratacağı Farklar" başlıklı panele konuşmacı olarak katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi.