kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeraltı mağaralarında doğalgaz depolanacak

Giriş Saati : 17.01.2009 10:56
Güncelleme : 17.01.2009 13:34
Yeni Haber
Doğalgaz krizi ile gündeme gelen depo ihtiyacına Enerji Bakanlığı yeni çözüm arıyor. Tuz Gölü'nün altına yapılacak deponun gecikmesi üzerine Maden Teknik Arama (MTA) yeraltı mağaralarına yöneldi.

Gaz sızdırmayan uygun mağaralar arayan kuruluş, bulduklarını için Enerji Bakanlığı'na rapor verecek. Alınan raporlar doğrultusunda Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki mağaralara gaz depolanacak. Yurtdışından gelen doğalgazda kesinti olması halinde bu depolar devreye girecek.

Eskişehir Kırka'da bor maden işletmesi açılışlarının ardından Ankara'ya dönüş sırasında ekonomi muhabirlerinin sorularını cevaplayan Enerji Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz krizindeki son durumu değerlendirdi. Ukrayna üzerinden gelen günlük 40 milyon metreküplük Rus gazının kesilmesiyle her yıl tekrarlanan krizin bir daha yaşanmaması için yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tuz Gölü ve Nabucco projelerinin Dünya Bankası süreciyle ilerlediğini aktaran Güler, Silivri'nin kapasitesinin 17 milyon metreküpten 25'e ardından 40 milyon metreküpe çıkacağını söyledi.

"Orada çalışmalar devam ediyor. Esas bizim üzerinde durduğumuz başka bir çalışma daha var." diyen Güler, önceden gazı alınmış 8 kuyuda depo çalışmaları için etüd çalışması yaptıklarını ifade etti. Trakya'daki bu depoların gaz tutup tutmayacağının araştırıldığını aktaran Güler yeni bir projeyi daha açıkladı: "Ayrıca MTA'nın yer altı mağaraları çalışması var. Sızdırmazlığı olup olmamasını etüd ediyoruz. Depo olmaya müsait olup olmalarına bakıyoruz. Doğalgaz deposu olması için ekipler çalışmalar yapıyor."

Nabucco konusunda hükümetler ve ev sahibi ülkeler anlaşması taslaklarını ilgili ortaklara ilettiklerine dikkat çeken Güler, değerlendirmelerin sürdüğünü işin sıkı tutulması halinde projenin 3 senede biteceğini dile getirdi. Türkiye'nin kendi sistemimiyle Nabucco'yu yapması halinde sürenin daha da kısalacağını belirtti. Enerji Bakanı, boru hattından ziyade gazın hangi ülkeden temin edileceği miktarı ve şartları konusunda çalışmaların sürdüğünü kaydederek, "Burada farklı görüşler öneriler var. İran, Azerbaycan, Irak, Türkmen gazı. Boru hatlarının üçte ikisi bizde. Doğalgaz kaynaklarına yakınız. En büyük tüketicilerden biriyiz." diye konuştu.

Hilmi Güler, Kremlin'de görüşmelerde bulunmak üzere bugün tekrar Moskova'ya gidiyor. Ancak bu kez toplantıya Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de katılacak. Güler, Rusya'daki zirveye Ekren'in katılma gerekçesini, "Rusya Devlet başkanı Medvedev gaz kullanan ve AB ülkelerinin üst düzey katılımı için davette bulundu. Bizim hükümetimizin bakış açısı böyle oldu." şeklinde açıkladı.

Görüşmelerdean anlaşma çıkacağı konusunda iyimserliğini koruyan Hilmi Güler, krize rağmen depo, LNG terminali, özel sektörün terminalleriyle birlikte günlük Türkiye'ye 60 milyon metreküp gaz tedarik edilebildiğini ifade etti. Türkiye'nin günlük tüketiminin 120 milyon metreküplerde seyrettiğini belirtirken de, "Olağanüstü hal yaşayan ülkeler yanında bizim olağanüstü bir durumumuz yok. Ne gaz, ne elektrik kesintisi var. Halkımız da üşümüyor. Biz böyle bir şeyi size hissettirmediğimiz için mutluyuz. Krizin biran evvel bitmesi sadece bizim için değil herkes için önemli. Normale dönmesi lazım." ifadelerini kullandı.

TAZMİNAT KONUSU GÜNDEME GELMEYECEK

Bakan Güler, Türkiye'nin Rusya'dan veremediği doğalgaza karşılık tazminat hakkı doğduğuna yönelik soruya, "Bu konuyu incelemedik. Görüşmedik. Ayrıca bizim Rusya'yla gayet iyi ilişkilerimiz var." cevabını verdi. Tazminat ya da veremediği gazın alımı konusunu BOTAŞ yönetiminin Rusya ile iyi ilişkiler ışığı altında değerlendireceğini kaydeden bakan, tazminat talebinde bulunmayacakları sinyali verdi: "Bu noktayı daha görüşmedik. Tazminat konusu Rusya'daki görüşmede gündeme gelmeyecek. Komşular arasında işletmecilikte istekler arzular değişiklikler olabilir. Bir görelim."

'İNDİRİM SÖZÜNDE DURACAĞIZ'

Enerji Bakanı Güler, vatandaşın merakla beklediği doğalgaz indirimini yapacaklarını da söyledi. Oran vermekten kaçınan Güler, hesabın ay sonunda netleşeceğine ve indirimin aydan aya yapıldığına dikkat çekti. Hesaplamalar bittiğinde indirim sözünü tutmayı arzu ettiklerini ifade eden Güler, "Yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bu noktada halkımızın dar gelirli vatandaşın özellikle sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Sözümüzde de inşallah duracağız." diye konuştu.

İndirim için gerekli olan petrolde düşüş trendine girildiğini aktaran Güler, doların değerinin de artmaması gerektiğini kaydetti ve "Makul bantta olursa bu indirimi düşünüyoruz." dedi. "Kış bitmeden inşallah indirim olacak mı?" sorusuna da, "Tabiki Gayet tabiki bunu yansıtmayı düşünüyoruz. Bunun için hesaplamanın ay sonunda biteceği açık. Ay daha dolmadı. Aydan aya yapıyoruz. Onu görmemiz lazım." cevabını verdi.

(CİHAN)