kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama durgunlukla savaşını 825 milyar dolarla yapacak

16.01.2009
Demokratlar, ekonomiyi resesyondan çıkarmak için 825 milyar dolarlık tasarı açıkladı. Paket iki yıl içinde 550 milyar dolarlık yeni yatırım ve 275 milyar dolarlık geçici vergi indirimi içeriyor..
Demokrat Parti'nin çoğunluğundaki ABD Kongresi, salı günü başkanlık görevine başlayacak olan Barack Obama'ya resesyonla mücadele için gereken silahları verebilmek amacıyla, toplamı 1.2 trilyon doları bulacak acil harcama önlemlerinin yasal çerçevesini hazırlamaya başladı. Temsilciler Meclisi ve Senato'da ayrı ayrı, ancak aynı amaca yönelik yapılan çalışmalarla, ödeneklerin Obama'nın başkanlığına yetiştirilmesi için çaba sarfediliyor.

BİR AYDA GEÇER
Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar, ekonomiyi resesyondan çıkarmak için vergi indirimleri, kamu harcamaları ve yoksullara yardımı içeren 825 milyar dolarlık bir tasarı açıkladı. Paket önümüzdeki iki yıl içinde 550 milyar dolarlık yeni yatırımlar ve 275 milyar dolarlık geçici vergi indiriminden oluşuyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi teşvik paketinin bir yılı aşkın süredir krizin etkisinde bulunan ekonomide 4 milyona yakın kişinin işsiz kalmasını önlemeyi amaçladığını söyledi. Paket ile ilgili tasarının kongreden en az bir ay sürecek çekişmeli bir süreçten sonra geçmesi bekleniyor. Obama'nın isteği üzerine Senato'da yapılan oylamada, 42'ye karşı 52 oyla 350 milyar doların serbest bırakılması kabul edildi. Obama, bu parayı kredi piyasasındaki tıkanıklığı gidermek ve tüketicilere, küçük işletmelere ve belediyelere kredi vermek için kullanacağını söylüyor. Obama'nın geçiş dönemi ekibi, yeni başkanın ayrıca bu paranın 50 ila 100 milyar dolarlık bölümünü, el konulan ipotek altındaki ev sayısını azaltmak için kullanacağını belirtiyor.

KRUGMAN'DAN ELEŞTİRİ
2008 Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan Paul Krugman, paketin istenen sonuçları vermeyeceğini savundu. Krugman, Obama'ya, planın öngördüğü vergi indirimlerini bir kenara bırakarak hükümetin önündeki yatırım olanaklarına daha geniş bakmasını tavsiye etti.