kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kiracı 'Kral' oldu, istismar da arttı

BÜLENT YOLDAŞ EKONOMİ
16.01.2009
Krizle beraber kiralarda yüzde 20'lik düşüş yaşanıyor. Kiracılar ev sahiplerinden indirim istiyor, bazıları ise 'Nasıl olsa kiracı bulamaz' düşüncesiyle kirayı ödemiyor..
Küresel finansal kriz ile birlikte bir yıldan bu yana emlakta devam eden durgun seyir, satışları yavaşlatırken, pek çok yerde kiralık daire ilanlarının sayısındaki artış göze çarpıyor. Kiralık evlerde arzın artması nedeniyle kiralar da yüzde 20'ye varan oranlarda düştü. Bu nedenle kiracılar aynı semtte şu anda daha ekonomik olan dairelere yerleşiyor. Ev sahipleri ise kiracıları evde tutmanın yollarını arıyor. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen kiracılar ise ev sahipleri ile masaya oturarak kiraları düşürmeyi teklif ediyor. Bazı kiracıların 'Nasıl olsa krizde kiracı bulamaz' düşüncesiyle kiralarını yatırmayıp bu durumu istismar ettikleri de öğrenildi. Remax Yasmin Emlak'tan Yusuf Güleryüz, "Bu dönemde mantıklı olan ev sahibi kirasını düzgün ödeyen kiracıyı evinde tutar" diyor.

DÖVİZDEN TL'YE GEÇTİ
'Yeter ki ev boş kalmasın' düşüncesiyle hareket eden ev sahipleri daha düşük rakamlardan kiralama yapıyor. Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Umut Zengin, özellikle İstanbul'da yeni projelerin yoğunlukta olduğu bölgelerde hissedilir oranda kira fiyatlarında düşüşlerin yaşandığı belirterek, "Çekmeköy, Beylikdüzü, Esenkent, Ispartakule, Kartal gibi yeni projelerden yatırım yapanlar yüksek aidatları ödememek için kiraları düşük tutuyorlar" dedi. Kiraların düşüşüyle birlikte, eski kiracılar yeni kiracılara oranla daha fazla kira öder hale geldi. Century 21 Franchise Geliştirme Müdürü Sinan Şerifoğlu, şu anda kirada oturanların yeni gelecek kiracılardan yüzde 20 daha fazla ödediklerini belirtti. Century21 Home gayrimenkul danışmanlarından Ömer Yılmaz, Etiler, Levent, Ulus ve Akatlar'da 2 bin dolar seviyesinden bin 600 dolara düştüğünü söyledi.