kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

V. Koç Vakfı 40. yılı 'tıp'la taçlandıracak

17.01.2009
Türkiye'nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı, bugün 40. yılını doldurdu. Bugüne kadar 600 milyon dolarlık yatırım ve harcama yapan vakfın, 2009 planları içinde Koç Üniversitesi içinde tıp fakültesi ve araştırma hastanesi kurmak var..
Vehbi Bey (Koç) 'Yardımı bir el verir bir el alır' diyerek kimseye söylemeden yardım yapar. Bir süre sonra gelişigüzel yardımların havaya gittiğini ve 'bunları nasıl toparlayacağım' diye düşünmeye başlar. 1946'da 50 gün kaldığı ABD seyahatinde aradığı sorulara yanıt bulur. Ford, Carnegie gibi vakıfları görüp o fikirle Türkiye'ye gelir."

1946'DA ŞEKİLLENDİRİLDİ
Semahat Arsel, babası ve Koç Topluluğu'nun kurucusu Vehbi Koç'un holdingleşme yanında Türkiye'nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı'nı (VKV) kurma fikrinin aslında 1946'da ABD seyahati sırasında kafasında şekillendiğini bu sözlerle anlattı basın toplantısında... Ancak özel vakıflar o dönemde Türkiye'de olmadığı için yıllarca Meclis'te yasalaştırmak için çaba sarfettiğini de öğrendik Arsel'den... Amacına 21 yıl sonra ulaşabildiğini söyleyen Arsel'in anlattığına göre yasa 1967'de çıkar ancak problemlerin çözülmesi 1969'u bulur. Ve bundan tam 40 yıl önce Türkiye'nin ilk özel vakfı 17 Ocak 1969'da kurulur. Vehbi Koç Vakfı'nın 40'ıncı yılı Koç Holding'in genel merkezinde basın mensuplarına verilen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya; Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve VKV Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım katıldı. Semahat Arsel, vakıf, Koç Ailesi ve Koç Grubu olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirmiş olmanın huzuru içinde olduklarını belirterek, aynı yolda yürümeye devam edeceklerini kaydetti. 40 yılda 600 milyon dolarlık harcamave yatırım yaptıklarının altını çizen Arsel, 40'ıncı yılda en önemli projelerin Sadberk Hanım Müzesi'nin genişletilmesini öngören "Kültür Kampüsü" projesi ile Koç Üniversitesi'ne bağlı oluşturulacak tıp fakültesi ile eğitim-araştırma hastanesi olduğunu belirtti. Arsel, Vehbi Koç'un, vakfa Koç Holding'in yüzde 8 hissesini vakfettiğini hatırlatarak, "Vehbi Koç eğitim, sağlık ve kültürü Türkiye'nin en büyük 3 problemi olarak görüyordu. Vakıf da bu üç konuya yoğunlaştı. Vakıf son dönemlerde buna çevreyi ekledi" dedi.
Haberin fotoğrafları