kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Figüran Ukrayna formül arıyor

Geçen haftadan bu yana Slovaklar, odun kesiyor. Komşumuz Bulgaristan'da sırf bu sorun yüzünden Milli Güvenlik Kurulu toplandı. Brüksel' de AB üyesi 27 ülke hop oturup hop kalkıyor.
Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa 15 gündür donuyor. Ama Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz savaşı durmak bilmiyor!!!
Gazprom, hafta ortası randevuyu verdi. Bugün Moskova'da büyük buluşma var. Eğer Rusya ve Ukrayna anlaşıp, bir hafta içinde bir orta yol bulamazlarsa durum tek kelime ile felaket olur! Avrupa donar!.. Ekonomik krizin ortasında kıyamet kopar. Felaket iyice büyür...
Diyeceksiniz ki; "Bu Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi niye çözülemiyor?"
Açıkçası olayın bir "ne oldu" boyutu, bir de "aslında ne oldu?" boyutu var. Sonuçta dünyanın en büyük enerji oyunu artık doğalgazda oynanıyor. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz ise enerji oyununun "kilit taşı" olarak karşımızda duruyor.
Bu oyunu Rusya tek başına oynuyor.
Ukrayna sadece figüran ! Parası pulu yok, borcu çok. Rusya, Ukrayna'nın "burnu sürtülsün" istiyor. AB ve ABD ise sadece seyirci, Ukrayna'ya destek vermiyor.
Rusya'nın eli güçlü, durumun farkında. ABD ve AB'ye diyor ki; "Madem ki Ukrayna'yı çok seviyorsunuz, hadi pamuk eller cebe !" Rusya ve Ukrayna doğalgaz kontratlarını yıllık yapıyor. Rusya, 2009'da Ukrayna'dan 1000 metreküp doğalgaz için 418 dolar istiyor. Üstelik Ukrayna'nın Rusya'ya birikmiş 2 milyar dolar borcu ve bu borçların ödenmemiş faizi var. Ne AB ne de ABD, borç ödemesi için para vermeye istekli. Kimse yardıma yanaşmıyor.
Ukrayna sıkışmış!!!
Eğer formül bulamazsa perşembeden itibaren donacak.
Enerji diplomasisi hata kaldırmıyor...
Son kriz bunu bir kez daha doğruladı. Rusya, 15 gün içinde iki stratejik hata yaptı.
* Avrupa'ya giden doğalgaz akışındaki kesinti güvenilir tedarikçi Gazprom'un itibarını zedeledi.
* Üstelik Rusya bu oyun yüzünden 1.5 milyar euro kaybetti.
Oyunun kazananı yok!..
Ancak çok net söyleyelim, hem Ukrayna'nın hem de Güneydoğu Avrupa'nın daha fazla gaz kesintisine tahammülü yok. O yüzden Ukrayna, geçici olarak havlu atacak! Pes diyecek. Bir dönem enerji bakanlığı yapan, Rus diplomasisini iyi çözebilen Ukrayna'nın başbakanı Yulya Timoşenko, kesinlikle formülü bulacak!
Kadın gücü ve öngörüsü Avrupa'yı donmaktan kurtaracak! Geriye bu krizden hepimizin çıkarması gereken bir ders kalacak. O da; tek kaynağa bağlılık enerjide kabul edilemez!