kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte AK Parti'nin başkan adayları

AA
Giriş Saati : 17.01.2009 18:15
Güncelleme : 17.01.2009 23:06
Yeni Haber
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin bazı il ve İzmir'in ilçelerinin belediye başkan adaylarını açıkladı.

Erdoğan, Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenen aday tanıtım toplantısında, partisinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı'nın Taha Aksoy, Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı'nın Burhanettin Çoban, Ağrı Belediye Başkan Adayı'nın Hasan Aslan, Manisa Belediye Başkan Adayı'nın Bülent Kar, Bayburt Belediye Başkan Adayı'nın Hacı Ali Polat, Kütahya Belediye Başkan Adayı'nın Mustafa İça, Tunceli Belediye Başkan Adayı'nın Cihan Açıkgöz ve Uşak Belediye Başkan Adayı'nın Mesut Apaydın olduğunu bildirdi.

Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre, İzmir'in ilçelerinin belediye başkan adayları da şu isimlerden oluşuyor:
''Aliağa-Tansu Kaya, Balçova-Kamil Öztürk, Bayındır-Mehmet Kerpiş, Bayraklı-Selim Gökdemir, Bergama-Raşit Ürper, Beydağ-Ahmet Eşsiz, Bornova-Mustafa Seyhan, Çeşme-Mustafa Cenger, Çiğli-Ömür Kabak, Dikili-Mehmet Önder Akşengül, Foça-Serdar Mersin, Gaziemir-Adnan Yüksel, Güzelbahçe-İrfan İçöz, Karabağlar-Sıddık Topaloğlu, Karaburun-Ahmet Değirmenci, Karşıyaka-Cenk Karace, Kemalpaşa-Yakup Karaca, Kınık-Sadık Doğruer, Kiraz-Durmuş Özçınar, Konak-Ahmet Sarışın, Menderes-Hüseyin Savaş Sarıca, Menemen-Feyzullah Ergin, Narlıdere-İsmail Haydaroğlu, Ödemiş-Mahmut Badem, Seferihisar-Özer Türer, Selçuk-Zeynel Bakıcı, Tire-Sıtkı İçelli, Torbalı-Atilla Kaya ve Urla-Latif Özkan.''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in, belediyecilik hizmetleri açısından yıllardır ihmal edildiğini söyledi. Erdoğan, ''Türkiye'nin batıya açılan kapısı, bu güzelim şehir, aydınlık yarınların İzmir'ine yakışır bir şehircilik görmedi, kendi kaderine terkedildi'' dedi.

Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenen aday tanıtım toplantısında konuşan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce İzmir'de Taha Aksoy'un büyükşehir belediye başkanlığına adaylığını açıkladıklarını söyledi. Erdoğan, bugün açıklanacak diğer adaylarla birlikte tüm adayların, il ve ilçelerde çalışma içine girerek, İzmir'e yakışır bir belediyeciliği getirmek için mücadele vereceklerini belirterek, şöyle devam etti: ''İzmir'in yıllarca ihmal edilmiş sorunları diyorum, çünkü İzmir'de maalesef belediyecilik, yerel yönetim olarak, İzmir'in şanına, büyüklüğüne yakışır hizmetler yapılamadı. Türkiye'nin batıya açılan kapısı, bu güzelim şehir, ne altyapısıyla, ne üst yapısıyla aydınlık yarınların İzmir'ine yakışır bir şehircilik görmedi. Kendi kaderine terkedildi. İhmalden, işbilmezlikten dolayı her geçen gün şehir olma kimliğini, vizyonunu kaybetti. Adeta adım adım taşralaşmaya başladı.
Bu şehirde yaşayan insanımıza yerel yönetim olarak götürülmesi ulaştırılması gereken hizmetler sunulamadı. Halbuki İzmir, geçmişinde büyük medeniyetlerinin, farklı kültürel zenginliklerin coğrafyası olmuştur. Biz dünyaya İzmir'den öyle baktık. Şimdi de böyle bakmak istiyoruz. Bunun için vizyon ister, farklı belediyecilik vizyonu ister. İşte bunu AK Parti'nin belediyecilik anlayışında göreceğiz.''

Erdoğan, İzmir'in, sahip olduğu kültürel, tarihsel ve doğal potansiyellerinin yeteri kadar kullanılamadığını, Ege'nin incisi olan kentin yıllardır ihmalin kurbanı olduğunu bildirdi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bunları dile getirerek, mevcut belediye başkan veya başkanlarını karalamaya, iyiniyetlerini karalamaya çalışmıyorum. Karalamak, çamur atmak, gölge etmek, hamaset yapmak bize yakışmaz. Başkalarının başarısızlıkları üzerinden siyaset üretmek bize yakışmaz. Başarısızlıklarla değil, başarılarla yarışmak önemli olan. Ancak eksikleri, başarısızlıkları da vurgulamak zorundayız. Ben mevcut belediye başkanını iyi tanır, insan olarak severim, iyiniyetinden şüphe etmem. Sadece ancak iyiniyetli olmak yetmiyor. Belli bir program dahilinde hizmet üretmeniz, katma değer üretmeniz gerekiyor. Kendinizle, kentinizle, kimliğinizle, ülkeniz ve milletinizin değerleriyle şehrinizle, insanınızla barışık olmanız gerekiyor. Değişime açık, liyakat sahibi, proje sahibi olmanız gerekiyor. Ne yazık ki biz bunları İzmir'de yeterince göremedik.''

Islahı yapılmayan derelerin yaydıkları kokularıyla yaşamanın ve susuzluğun İzmirli'nin kaderi olmadığını belirten Erdoğan, büyükşehir ve illerde su getirme görevinin belediyelere ait olduğunu, DSİ'nin, onların gücünün yetmediği noktalarda tasarrufa gittiğini kaydetti.

Bunun için de illerden istek gelmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, İzmir'den ise ''Ankara, İzmir'e üvey evlat muamelesi yapıyor'' seslerinin yükseldiğini söyledi.

Bugüne dek hiçbir kente ''üvey evlat muamelesi'' yapmadıklarını belirten Erdoğan, raylı sistemde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ''acze düştüğünü'', Ulaştırma Bakanlığı'na talimat verdiklerini ve projenin şu anda birlikte yürütüldüğünü, bu ve benzeri projeleri Ankara ve İstanbul'un kendisinin yürüttüğünü bildirdi.
Erdoğan, ''Varsa sıkıntın müracaat edersin, bunları değerlendirir, her tür desteği veririz. 'Yapamıyorum' diyorsanız, bundan sonra belki oturacağız, 'Ulaştırma Bakanlığı olarak biz üstlenelim' diyeceğiz. Biz bunu da da yaparız ve yapacağız da. Antalya bu işi kendisi yapıyor, Kayseri kendisi yapıyor. Bu, AK belediyeciliğin damgasıdır. Bunu böyle bilin'' diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in susuzluğun pençesinde kalmasına izin vermeyeceklerini belirterek, ''Su medeniyettir ilkesinden hareketle, medeniyetin simgesi olan suya İzmir'i bizler kavuşturacağız'' dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Karşıyaka Spor Salonu'nda partisinin yerel seçimlerdeki adaylarını açıklamak için düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İzmir'in arsenikli su sorunu bulunmasına rağmen, bazı CHP'li milletvekillerinin Ankara'ya yüklendiğini, ancak Sağlık Bakanlığı'nın analizlerinde İzmir'in suyundaki arsenik oranının yine yüksek çıktığını söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Korkarım, 'AK Parti iktidarda olduğu için arsenik değerleri yüksek görülüyor' derler. Sağlığın demagojisi olmaz, sağlığın siyaseti olmaz. Sağlıkta hangi zihniyette olursa olsun üzerimize düşen, onun hakkını vererek gerçekleştirmektir'' diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, Ankara'nın yardımı olmadan 180 kilometre öteden su getirdiğini belirten Erdoğan, o dönemde yönetimi ''CHP zihniyetinden'' devraldığını, kentin susuz, çöp, çamur ve hava kirliliği içinde olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Hamdolsun İstanbul'un susuzluğunu 2 yıl gibi bir zaman içinde bitirdik. İş bilenin kılıç kuşananın... Bu iş aşk işi, sevda işidir. Senin böyle bir aşkın, gayretin yoksa, kusura bakma İzmir'i susuzluktan kurtaramazsın. Bugün Gördes Barajı'nın su tutma noktasında açılışını yaptık. Gördes Barajı 1994-95'te temeli atılmış, öyle kalmış, şimdi bitirdik. İsale hatlarını da süratle bitireceğiz. Artık İzmir bu sıkıntıdan da ciddi ölçüde kurtulmuş olacak.
AK Parti iktidarı kirli havaların temizlenmesidir, çöpün ortadan kaldırılmasıdır, çevreciliğin, yeşilin egemen olmasıdır. Belediyeciliğimiz bunlar üzerine bina edilmiştir. AK parti iktidarı hizmettir, onun için bu seçimlerde biz adını koyduk. Genel seçimlerde 'Durmak yok, yola devam'dı. Şimdi sloganımız 'Durmak yok, hizmete devam' diyoruz.''

İzmir'e son 10 yılda yapılan hizmetlerde merkezi iktidarın imzasının bulunduğunu, toplu açılış töreni vesilesiyle merkezi idare olarak bir çok hizmeti İzmir'e kazandırdıklarını belirten Erdoğan, ''Kifayetsiz yönetimler elinde susuzluğa mahkum edilen, arsenikli su içmeye mahkum edilen İzmirli vatandaşların su problemini uzun yıllar giderecek Gördes Barajı'nı bugün hizmete sunduklarını'' söyledi.
Herkesin 'Bu biter mi?' dediği Beydağ Barajı'nı söz verdikleri tarihte tamamladıklarını anlatan Erdoğan, ''Su medeniyettir ilkesinden hareketle medeniyetin simgesi olan suya İzmir'i bizler kavuşturacağız. Bunun çalışmaları devam ediyor, tüm İzmirlilere hayırlı olsun'' dedi.

TOPLU AÇILIŞLAR

Açılışları artık tek tek değil, onlarcasını bir arada yaptıklarına dikkati çeken Erdoğan, aynı anda hem doğuda, hem batıda olduklarını, ülkenin hasret kaldığı yatırımları ardarda hizmete soktuklarını ifade etti.
Ülkenin yıllardır temel seviyesinde beton mezarlığına döndürüldüğünü aktaran Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Ülkemizi ihmal ettiler, maalesef yatırımları yapmadılar. Ülkemizi temel attıkları beton mezarlığına çevirdiler. İşte şu İzmir'in çevre yollarını hatırlayın, biz geldik, söz verdik, bitirdik ve açılışlarını yaptık. İşte Halep oradaysa, arşın İzmir'de. Şimdi yeni bir adım daha attık. Ege Ray projesini başlattık. Bu yıl hizmete girmesini beklediğimiz Egeray, şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak. 2002 yılı sonuna kadar toplam 378 kilometre bölünmüş yol yapılmıştı. Biz bu dönemde 140 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Nerede? İzmir'de.''
İzmir'in modern bir havalimanına kavuştuğunu, uçak bileti fiyatlarının düştüğünü ve Türk insanının artık otobüs yerine uçakla seyahat eder duruma geldiğini dile getiren Erdoğan, Ankara-İzmir arasında hızlı tren projesinin ihalesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini, bu projenin tamamlanması halinde iki kent arasının 3.5 saate ineceğini kaydetti.
TOKİ'nin kentte 13 bin 647 konut uygulaması başlattığını, bunlardan 9 bin 306 adetinin tamamlandığını ve hak sahiplerine dağıtıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu yatırımların toplam bedelinin 1.2 milyar TL olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, proje ve ihale aşamasındaki çalışmalar tamamlandığında İzmir'de 22 bin 215 konut yapmış olacaklarını bildirdi.
İzmir'de 2005 yılında düzenlenen UNIVERSIADE organizasyonunda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Taha Aksoy'un genel koordinatörlüğü üstlendiğini ve oyunlar tarihindeki en başarılı organizasyonun düzenlendiğini söyleyen Erdoğan, ''Ama tabii baktık ki buna başkaları sahip çıktı. Halbuki işin asıl perde arkasındaki kahramanı farklıydı ve buna ne kadar böyle sahip çıkmaya kalkarlarsa kalksınlar, işin gerçek sahibinin kim olduğunu bu işin içinde olanlar çok iyi biliyor'' dedi.

Erdoğan, İzmir'deki bu başarıyı 2011 kış olimpiyatlarında Erzurum'da da tekrarlamayı amaçladıklarını kaydetti.
İzmir'in 2015 EXPO adaylığı için de çok gayret sarf ettiklerini aktaran Erdoğan, ancak neticeye ulaşamadıklarını, yurt dışında çok önemli lobi faaliyetleri yürütülmesine rağmen istenen sonucun alınamadığını belirtti.
Bu fuarın İzmir'de düzenlenmesi halinde Doğu Akdeniz'de bu boyutta ilk organizasyon olacağını, bundan hem İzmir, hem Türkiye'nin büyük bir kazanç elde edeceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Burada asıl önemli olan İzmir'in böyle fuara ev sahipliği yapma girişimidir. Avrupa'nın en büyük şehirleriyle boy ölçüşebilme girişimidir. Finale çıktı, inşallah bundan sonraki süreçte bir başka finalle dev bir organizasyona ev sahipliği yapar diyorum. Bu milli hassasiyet, şuur istiyor inanıyorum ki er veya geç İzmir'imiz böyle bir organizasyonu da üstlenecek'' diye konuştu.

''İZMİR'İN KAVAKLARI''

Türkiye'de başarısızlığı, kendi siyasi başarısızlıkları üzerine inşa edenlerin bu seçimde de ''yaprak dökümü'' yaşayacaklarını görüşünü aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''(İzmir'in kavakları, dökülür yaprakları) var ya hani, şarkıda ne diyordu? Evet inanıyorum ki İzmir'de, İzmir'in efeleri, İzmir'in zeybekleri, iş yapmayan, hizmet üretmeyen partilerin yapraklarını, belediye başkanlarını teker teker kenara koyacak, işi ehline emanet edecektir. Hiç endişeniz olmasın. Biz hükümet olarak göreve geldiğimiz tarihten itibaren yaptığımız bu hizmetleri, şimdi de yerel yönetimde İzmir'e kazandırmak istiyoruz. Merkezi idare tek başına bir şehrin sorunlarını çözmeye, çehresini değiştirmeye yeterli değildir. Bize göre kalkınma, demokrasi yerelde başlar.

Bizim siyaset anlayışımız, yereli merkeze alan hareket anlayışıdır. Yerel yönetimde sınıfta kalanların, dünya siyasetinde söyleyecekleri söz olmaz. Bizden önceki iktidarlar yerel seçimlerde milletimizden kırık not aldılar, oy kaybettiler. Halkımız iktidardan onları tasfiye etti. Çünkü onlar siyaseti hizmet üretme yeri, çözüm mercisi olarak değil, kendi ideolojilerinin dayatma aracı olarak devlet kademelerinde adeta sarmaşık gibi kadrolaşma aracı olarak görüyorlardı. Yerel yönetimleri, deyim yerindeyse hamallık olarak angarya olarak görüyorlardı. O yükün altında ezildiler. Milletine doğrudan hizmet götürmeyi zul addedenleri halkımız sandığa kilitledi. Eminim kilitlemeye de devam edecektir. Fakat bizim bir farkımız var. Biz Gazi Atatürk'ün ifade etiği gibi efendiliğe değil, millete hizmetkarlığa geldik. Biz bu milletin efendisi değil, hizmetkarı olmaya talibiz. Bundan daha güzel ne olabilir?''
Erdoğan, yarın Belçika'da 15 bin kişilik spor salonunda oradaki kardeş ve soydaşlarla biraraya gelerek hasret gidereceklerini, yıllar yılı bunların ihmal edildiğini, geçen yıl Almanya'da yaptıkları organizasyonun, aylarca Alman basınında yazılıp çizildiğini ifade etti.
Erdoğan, Belçika'daki toplantıda mesajlar ileteceklerini, onların Batı siyasetinde çok daha aktif ve faal olmalarını isteyeceklerini belirtti.

NOTLAR

Erdoğan, konuşması sonrasında il ve ilçeler için açıkladığı adaylar ve AK Parti'ye katılan kimi partililerle toplu fotoğraf çektirdi.
Erdoğan'ın Karşıyaka Spor Salonu öncesi gitmesi beklenen İzmir Valiliği programı iptal edildi. Karşıyaka Spor Salonu'nda tören salonuna girişte izdiham yaşandı. Polis ekiplerinin basın girişini kapatması nedeniyle salona giremeyen basın mensupları ve polisler arasında tartışma yaşandı.