kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Devletin ve Toprak'ın kaybettiği yerde Ağaoğlu kazanacak!

Ekim ayında buluştuğumuzda Ali Ağaoğlu, İstanbul'da metrekaresi 25 bin dolar olan bir yer yapacağını söylemişti. Krizin derinleştiği günlere denk geldiğinden hayli şaşırmıştım. Neresi olduğunu sorduğumda ise biraz daha beklememi istemişti. Bu arada ben de yerin neresi olabileceği konusunda biraz araştırma yaptım ve karşıma Yeniköy'deki eski
Carlton arazisi çıktı. Ali Ağaoğlu ile sohbet ederken, sözünü ettiği yerin orası olup olmadığını sordum, hem 'evet' dedi hem de '25 bin dolar değil 30 bin euro' diyerek ne kadar iddialı bir proje hazırlığında olduğunu açıkça ima etti.
Ağaoğlu'nun projesinden önce Carlton arazisinin ilginç hikâyesini hatırlatmak istiyorum. Çünkü neticede benim kafamın almadığı ilginç bir satış trafiğine neden olmuş bir araziden söz ediyoruz. Şöyle ki burası sanayici Halis Toprak'a aitti. TMSF Toprak'ın mal varlığına el koyunca bu arazi de devletin olmuştu. İşin ilginç yanı Halis Toprak o dönemde bu arazinin 'Boğaz'ın incisi' olduğunu dile getiriyor ve 500 milyon doların üstünde bir değeri olduğundan söz ediyordu. Yani hakikaten gözde bir araziden söz ediyoruz.
Üstelik öğrendiğim kadarıyla TMSF el koymadan hemen önce, Sevil Sabancı ablası Dilek Sabancı ile birlikte bu arsayı satın almayı istemiş ve bir butik otel yapmak için yaklaşık 150 milyon dolar ödemek konusunda Toprak'la pazarlığa dahi girişmişti. Yani neredeyse el sıkışılacakken TMSF'nin el koyması üzerine Sabancılar alımdan da vazgeçmişlerdi.
İşte sonra her şey çok hızlı gelişti. TMSF, bu değerli araziyi 2007'de başka alıcı çıkmayınca 70 milyon YTL'ye Yeniköy Turizm İşletmeleri'ne sattı. Hemen akabinde yani altı ay içinde burayı alanlar, Ali Ağaoğlu'yla el sıkışıp araziyi ona sattılar. Benim duyduğum 200 milyon dolar civarında bir fiyata ikinci kez arazi el değiştirmişti.
Ağaoğlu ile karşılaştığımda bu arsayı 200 milyon doların üstünde bir paraya satın aldıklarını duyduğumu söyledim. Gülümsedi ve hayır demedi ve burada metrekaresi 30 bin euro olacak iddialı bir projenin hayata geçeceğini söyledi.
Doğrusu TMSF'nin neden bu araziyi satmak konusunda acele ettiğini hâlâ merak ediyorum.
Çünkü aslında biraz bekleselerdi daha fazla para kazanacakları aşikârdı.
Aslında iş Halis Toprak'a kalsaydı, çok daha fazlasına da satılırdı. Yani gördüğüm buradan en zararlı Toprak, sonra da devlet çıktı. Kazanan ise öncelikle Yeniköy Turizm İşletmeleri oldu. Neticede 70 milyon dolara aldıkları bir yeri birkaç ay sonra 200 milyon doların üstünde bir rakama sattılar. İkinci kazanan da Ali Ağaoğlu oldu.
Ağaoğlu'nun krizi falan taktığı yok zaten. Milyon dolarlık iddialı evler yapıp satacağına çok emin. Ekim ayında sohbet ettiğimizde elindeki projeler için ' çatır çatır satarım' diyordu. Belki o kadar hızlı olmadı, kriz biraz fren yaptırdı ama neticede projelerini durdurmadı ve satışları da durmadı.