kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Her türlü cep telefonu kullanılmasının yasaklanması için kampanya

Giriş Saati : 12.01.2009 13:26
Güncelleme : 12.01.2009 22:03
Yeni Haber
ABD'de Ulusal Güvenlik Konseyi, araç sürerken her türlü cep telefonu kullanımının yasaklanması için kampanya başlattı.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nin yöneticisi Janet Froetscher, araştırmaların, araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın ciddi tehlike oluşturduğunu ve kaza yapma riskini 4 kat artırdığını gösterdiğini, bu nedenle artık araçlarda cep telefonu kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Froetscher, telefonla konuşulduğu sırada araç kullanırken her iki el direksiyon üzerinde olsa bile insanın aklının telefonda olduğunu ve bu şekilde araç kullanılamayacağını hatırlattı.

Janet Froetscher, vali ve eyalet meclislerine araç sürerken her türlü cep telefonu kullanımının yasaklanması için çağrıda bulunduklarını, daha önce emniyet kemeri zorunluluğu gibi uğraşlar veren grubunun bu konuda da gerekli yasal değişikliklerin yapılmasını sağlayacağından emin olduğunu ifade etti.

ABD'nin çoğu eyaletinde, otomobil sürerken cep telefonunun kullanılabilmesi için sürücülerin "hands-free" denilen ellerin serbest kalmasını sağlayan araçları kullanmasını zorunlu tutan yasalar mevcut.

Araştırmalar ise mikrofon, kulaklık ya da benzeri araç kitleri aracılığıyla yapılan cep telefonu görüşmelerinin bile şoförlerin dikkatini dağıttığını gösteriyor.

Utah Üniversitesinden Dave Strayer ve arkadaşlarının geçen ay yaptığı bir araştırma, "hands-free" sistemler kullanan sürücülerin bir yolcuyla konuşan şoförden daha fazla hata yaptığını gösterdi. Bu araştırma, cep telefonu kullanan sürücülerin, yasalara göre alkollü sayılanlar kadar etkilendiğini de ortaya çıkardı.

Harvard Risk Analiz Merkezinin araştırması da direksiyon başındayken cep telefonu kullanımının kazaları yüzde 6 artırdığını gösteriyor.