kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kırgızistan Rusya'nın mali yardımı karşılığında ABD üssünü kapatacak

CİHAN
Giriş Saati : 12.01.2009 12:12
Güncelleme : 12.01.2009 22:03
Yeni Haber
Rusya'nın Vremya Novostey gazetesi, Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in hafta sonu gerçekleşmesi planlanan Moskova ziyareti öncesinde Kremlin'e bir sürpriz yapmayı planladığını yazdı. Habere göre, Bakiyev Rusya'dan almayı planladığı 2 milyar dolar karşılığında Kırgızistan'daki Gansi Amerikan hava üssünün 6 ay zarfında boşaltılmasını talep edecek.

Gazete, Bakiyev'in bu hafta sonu Moskova'ya yapacağı ziyaret öncesinde üssün boşaltılmasına ilişkin kararnameyi imzalayacağını da duyurdu. Vremya Novostey iddiasında şöyle dedi: "Kırgızistan'dan edindiğimiz bilgiye göre ülkedeki Amerikan üssü 6 ay içinde boşaltılacak.

Kırgız lider Bakiyev, bu hafta sonu Moskova'ya yapacağı ziyaretten önce söz konusu kararnameyi imzalayacak. Washington'la askeri anlaşmayı iptal etmeye hazırlanan Kırgızistan Rusya'dan 2 milyar dolar mali yardım almayı hedefliyor."

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kırgız meslektaşı İgor Çudinov'la aralık ayında baş başa yaptığı görüşmede Rusya'nın Bişkek'e mali yardım yapacağını vaat etmişti. Rusya Kırgızistan'a 300 milyon dolarlık kredi vermeyi ve 1,7 milyar dolarlık da yatırım yapmayı planlıyor. Gazete, 300 milyon dolarlık Rus kredisinin Kırgız ekonomisine ilaç gibi geleceği yorumunda bulundu. Rus kredisi bütçe açığının kapatılması ve Özbekistan'dan alınan doğalgazın ödemesinin yapılmasında kullanılacak.

Rusya'nın yapacağı 1,7 milyar dolarlık yatırım ise Kırgızistan'daki enerji santrallerinin yeniden yapılandırılması projelerini kapsıyor.
Rus gazetesine göre, bazı Kırgız muhalifler Amerikan üssünün kapatılmasına soğuk bakıyor. 2001 yılından bu yana faaliyet gösteren Gansi Amerikan hava üssünü kapatmakla Kırgız yönetiminin ülkede faaliyet gösteren Batılı yatırımcıların güvenini kaybedeceği ifade ediliyor.

Haberde, bu kararla Kırgızistan'da yabancı yatırım sayısının düşeceğine dikkat çekildi. Diğer taraftan gazete Amerikan askeri varlığının Kırgızistan'da bulunduğu 7 yıl içinde ülke vatandaşlarının refah düzeyinin artacağı ve Amerika'dan çok sayıda para yardımı geleceğiyle ilgili umutların da gerçekleşmediğine vurgu yaptı.

Üs nedeni ile Kırgızistan'da Amerikan karşıtlığının da ortaya çıktığının kaydeden gazete, "Amerikan askerlerinin çıkarmış olduğu bazı olaylar da Kırgızlarda Amerikan karşıtlığı görüşünün ortaya çıkmasına ve daha sonra yayılmasına da yol açtı. Dolayısıyla Bakiyev'in bu kararı ülkede ciddi bir karşı koyma oluşturmayacak." değerlendirmesine yer verdi. Bazı Kırgız siyasi uzmanlara göre de ülkede 2005 Mart ayında gerçekleşen devrim nedeni ile geleneksel hale gelen protesto gösterilerine karşı Bakiyev kendi koltuğunu sağlama almak için Moskova ile yakınlaşıyor.