kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Alman $ milyarderi intihar etti, SPK açığa satışı incelemeye aldı

11.01.2009
SPK Başkanı Erol, İstanbul Borsası'nda gerçekleşen usulsüz açığa satış işlemlerini incelediklerini ancak şu an için açığa satışları engelleyici düzenlemeler yapmayı düşünmediklerini bildirdi..
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), dünyanın 94. zengini Adolf Merckle'nin intiharına neden olan açığa satış işlemlerini Türkiye'de mercek altına aldı. Elindeki Volkswagen hisselerini değerinin düşeceği beklentisiyle açığa satıp, daha yüksek fiyattan geri alarak 1 milyar dolar zarar eden Adolf Merckle trenin önüne atlayıp intihar etmişti. SPK Başkanı Turan Erol, SPK'nın borsada gerçekleşen usulsüz açığa satış işlemlerini incelediğini belirtirken, mevcut durum itibariyle açığa satışların tamamın yasaklanması yönünde bir düzenleme yapılmasına gerek olmadığını düşündüklerini söyledi. Erol, yaptıkları çalışmalarda, açığa satışların toplam işlem hacminin yüzde 5'i düzeyinde seyrettiğini tespit ettiklerini kaydetti.

SİSTEM SAĞLIKLI İŞLİYOR
Mevzuata aykırı açığa satışların özellikle finansal türbülans ortamında panik satışlara neden olma ve dolayısıyla yatırımcıların aşırı zarar etme ihtimali nedeniyle titizlikle takip edildiğine işaret eden Erol, özellikle 2008 yılının son çeyreğinde bazı hisse senetlerinde gerçekleştirilen mevzuata aykırı açığa satış işlemlerine ilişkin incelemenin de halen devam ettiğini, inceleme sonuçlarına göre gerekli cezai işlemlerin tesis edileceği belirtti. Erol bu arada SPK'nın aldığı kararla da, Tav Havalimanları Holding A.Ş. hisse senedinde mevzuata aykırı olarak gerçekleştirilen açığa satış işlemleri nedeniyle hem işlemi yapan kişilere, hem de aracılık yapan kurumlara idari para cezası uyguladığını söyledi. Yapılan çalışmalarda Borsada yaşanan fiyat düşüşleri ile açığa satış arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu yönünde de herhangi bir bulguya rastlanmadığına dikkat çeken Turan SPK Başkanı Turan Erol, mevzuata aykırı uygulamaların varlığının tespiti halinde müeyyide uygulanacağını söyledi.