kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye krize karşı en hazırlıklı ülkedir"

Giriş Saati : 10.01.2009 11:55
Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın 17. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olan ve dünya ekonomisi ile entegre olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye'nin de küresel krizden bir ölçüde etkileneceğini belirterek, "Ancak 2001 krizinden aldığımız derslerle Türkiye olarak dünyanın yaşadığı küresel finansal kriz karşısında çok daha dayanıklı durumdayız" dedi.

AK Parti'nin 'Türkiye Bülteni' dergisine konuşan Bakan Çağlayan, küresel krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD kaynaklı bu küresel krizin hangi ülkeleri, ne şekilde etkileyeceği ve nerede duracağı konusunda uzmanlar ve akademisyenlerin farklı görüşte olduğuna dikkat çeken Çağlayan, ülkelerin bu krizden etkilenmelerinin küresel ekonomiye entegre olma düzeylerine göre değişeceğini kaydetti. Dünyanın 17. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olan ve dünya ekonomisiyle entegre olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye'nin de bu krizden etkileneceğini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ancak, 1994, 1998 ve 2001 yılında yaşadığımız krizlerden ders almış olmamız bu krizden en az şekilde etkilenmemizi sağlayacak en önemli dayanağımızdır. 2001 krizinden aldığımız derslerle finansal sistemimizi yapılandırdık, finans sektöründe etkin bir gözetim ve denetim sistemi kurduk. Bankacılık sektörümüzü krizlere karşı daha kuvvetli hale getirdik. Bankacılık sektörü güçlü bir aktif yapısına sahip oldu. Finans sistemimiz ABD ve AB'deki bankaların neredeyse iki katına yakın bir rasyoya sahiptir.

İşte bu verilerden dolayı, Türkiye olarak dünyanın yaşadığı küresel finans kriz karşısında daha dayanıklı durumdayız diyoruz. Bunun için de alınması gereken tüm önlemler ekonominin bütün aktörleri ile değerlendirilerek belirlendi. Bu noktada, dünyayı saran mali krizi, hem ülkemiz güçlü bir ekonomik yapı, hem de finans sektörümüz sağlamlaştırılan bir sistem ile karşıladı. Bunun ardından döviz depo hesabı devreye sokularak piyasalardaki güven, krizi önlendi."

Dünyadaki gelişmeleri izlemek ve sektörlerin nabzını tutmak üzere ayrıca Sanayi Bakanlığı bünyesinde bir Sektörel İzleme ve Değerlendirme Merkezi kurduklarını belirten Çağlayan, bu merkezde yer alan uzmanların, bütün sektörleri an be an izlediğini, dünyadaki ve ülkedeki gelişmeleri analiz ettiğini bildirdi. Çağlayan, küresel krizin reel sektöre etkilerine ilişkin verileri Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu ile paylaştıklarını da dile getirdi. Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 2009 yılı vizyonunu da şöyle açıkladı:

"Vizyonumuz girişimciliğe, yenilikçiliğe ve yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı ekonomik yapısıyla, Avrupa ve Asya'nın mal ve hizmet üretim üssü haline gelen ve dünyanın en gelişmiş on ülkesi içinde yer alan bir Türkiye'nin oluşumunda öncü olmaktır. Bu çerçevede, girişimcilerimize risk alarak, elini taşın altına koyarak Türkiyeci geleceğe taşıyacak insanlarımıza, her türlü desteği sağlamak, onlara yol açmak temel çalışma anlayışımızdır. 2023 yılında hükümet olarak belirlediğimiz Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirme hedefine ulaşmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz."

(İHA)